Normele islamice cu privire la tablourile ce contin versete din Qur'an

Etichete: , , , ,

As-salamu aleykom wa rahmatullahi wa barakatuhu,


Lauda lui Allah,


A pune pe pereti tablouri care contin ayaat (versete) din Qur'an in case, şcoli, cluburi sociale,locuri de afaceri,etc.,implica o serie de rezerve si interdictii in conformitate cu Islamul, cum ar fi cele care urmeaza:


(1) In cele mai multe cazuri, punerea unor astfel de tablouri pe pereti se face cu scopul de a  decora si de a impodobi; Aceasta este o utilizare inadecvata a Coranulul, deoarece el a fost revelat pentru a ghida oamenii si pentru a fi citit in mod regulat. Coranul nu a fost relevat pentru a decora peretii,ci  pentru a calauzi omenirea.


(2) Unii oameni agata aceste tablouri pentru "Binecuvantare" - ceea ce este o forma de bid'ah.Binecuvantarea,provine asa cum este descris in Islam de la citirea sau recitarea Coranului, nu de la agatarea versetelor sale pe pereti, sau plasarea acestora  pe rafturi sau transformarea lor in opere de arta sau imagini tridimensionale.


(3) Acest lucru este contrar practicii Profetului (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa!) si a califilor binecalauziti (Al-Khulafaa "al-Raashidoon),Allah sa fie multumit de ei, care niciodata nu au facut un astfel de lucru. Cea mai buna cale este aceea de ai urma, si nu introducerea de bid'ah in religie.Istoria ne spune ca, in locuri cum ar fi Andalusia, Turcia, etc.,impodobirea caselor si moscheilor, cu sculpturi ornamentale cu versete coranice,s-a intamplat doar in momentele in care musulmanii au fost slabi si umiliti.


(4) Prinderea pe pereti a unor astfel de imagini sau tablouri ar putea conduce catre shirk,deoarece unii oameni cred ca aceste lucruri sunt amulete, care le va proteja casele si pe locuitorii lor, de rau sau de boli. Acest lucru este shirk si este haram,

pentru ca Singurul care intr-adevar ofera protectie este Allah subhana wa ta'ala,si unul din mijloacele pentru a obtine protectia Sa este recitarea sincera a Coranului si  rugile (dua) care  ne-au fost aratate in Qur'an

si Sunnah.


(5) Exista riscul ca, Coranul sa fie utilizat, in astfel de cazuri, ca un mijloc de promovare a unei afaceri sau ca un mijloc de crestere a veniturilor. Coranul trebuie sa fie protejat contra utilizarii in astfel de scopuri. Este bine-cunoscut faptul ca productia si vanzarea unor asemenea imagini si tablouri implica o mare extravaganta si pierdere de bani.


(6) Multe dintre aceste placi sau tablouri sunt pictate cu aur, ceea ce face utilizarea acestora si agatarea lor pe pereti, mult mai  haram chiar.


(7) Multe dintre aceste tablouri implica un fel de nepasare, deoarece literele sunt rasucite in desene complexe care nu pot fi citite de oricine.Uneori, cuvintele versetelor sunt scrise in forma de pasare sau de om ingenuncheat, si alte forme interzise de imagini cu animale sau fiinte vii.


(8) Versetele si surele  din Qur'an sunt expuse la o folosire inadecvata si abuzuri,prin aceasta practica. De exemplu, atunci cand o persoana isi schimba casa (se muta),acestea sunt stivuite cu restul de mobila si bunuri, precum si alte obiecte pot fi plasate deasupra lor.Acest lucru, de asemenea,se intampla si atunci cand acestea sunt date jos de pe pereti,pentru a putea vopsi sau curata peretii.


(9) Unii musulmani, care nu respecta prescriptiile Islamului,pun aceste tablouri si imagini,pentru a simti ca fac ceva religios, si pentru a-si reduce sentimentele de vinovatie - in ciuda faptului ca aceasta practica nu le este de nici un ajutor.


Oricare ar fi motivul pentru care punem aceste imagini sau picturi pe peretii caselor noastre, noi trebuie sa inchidem usile raului si sa urmam liderii din primele secole ale Islamului,oamenii despre care  Profetul (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui) a  marturisit ca sunt cei mai buni dintre musulmani in credinta si in practica.


Unii ar putea spune:

"Noi nu abuzam de ele si nu facem un decor exagerat, vrem doar sa le reamintim oamenilor religia lor in reuniunile noastre",raspunsul nostru ar fi: "Daca examinam fiecare zi in care va reuniti, vom descoperi oare ca aceasta este de fapt ceea ce se intampla? Si-L reamintesc pe Allah,cu adevarat oamenii?Citesc oare aceste versete, atunci cand isi ridica capul?"


Ceea ce se intampla cu adevarat este exact contrariul: oamenii merg impotriva cuvintele scrise si agatate deasupra capetelor lor, ei mint chiar, barfesc, fac misto de altii si fac si spun lucruri rele. Chiar daca presupunem ca cineva face ceva benefic cu aceste tablouri, numarul acestora e foarte mic, iar acest lucru nu poate schimba norma islamica (hukm) cu privire la aceste tablouri.


Musulmanii trebuie sa se intoarca la Cartea lui Allah,sa o citeasca si sa o recite,si sa actioneze in conformitate cu ea.

Ii cerem lui Allah subhana wa ta'ala sa faca Coranul o lumina calauzitoare pentru noi, si un mijloc de a elimina durerea si anxietatea noastra. Fie ca Allah sa-l binecuvânteze pe Profetul nostru Muhammad.


Islam Q&A

Sheikh Muhammed Salih Al-Munajjid


Published with Blogger-droid v2.0.4

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu