Subha (masbahah)- siragurile pentru dikr

Etichete: , ,


As-salamu aleykom wa rahmatullahi wa barakatuhu,

Invatatii au pareri diferite in ceea ce priveste siragurile pentru dikr (masbahah/subha),unii spun ca este bidah (inovatie) iar altii spun ca este recomandat ca recitarea tasbeeh sa se faca pe degete.

Shaykh al-Islam Ibn Taymiya a spus, în Al- Fataawa (22/187):"...Este cunoscut din relatarile mutawaatir că nici Profetul sallaAllahu alayhi wa sallam,nici companionii sai (radhiAllahu anhum),nu utilizau masbahah si nici alte simboluri. Ei recitau tasbeeh numarand pe degete,asa cum se spune in hadith-ul: "Numără pe degete, pentru că ele vor fi întrebate,si vor fi făcute să vorbească." Unii invatati spun că recitarea tasbeeh pe masbahah este makrooh, iar altii permit , dar nimeni nu spune că recitarea tasbeeh pe masbahah este mai buna decât recitarea tasbeeh pe degete asa cum ne-a invatat profetul sallaAllahu aleyhi wa sallam ",

Shaykh Muhammad ibn Saalih Al-'Uthaymeen (al-Liqa 'al-Maftooh, 3/30) a fost întrebat dacă folosirea masbahah pentru tasbeeh este bid'ah, şi răspunsul sau a fost:

"Este mai bine să nu faci tasbeeh cu masbahah, dar nu este bid'ah,deoarece exista o baza pentru aceasta, care este faptul că unii dintre Sahaabah făceau tasbeeh cu pietricele. Dar Mesagerul lui Allah (pacea şi binecuvântarea Allah fie asupra lui) ne-a învăţat că recitare tasbeeh-ului pe  degete este mai buna, aşa cum a spus el, "Numarati pe varful degetelor,pentru că ele vor fi făcute să vorbească "

Recitarea tasbeeh cu masbahah nu este haram sau bid'ah, dar este mai bine să nu le folositi, pentru că unul care face tasbeeh cu masbahah a evitat ceva ce este mai bun."

Shaykh Muhammad Nasir-ud-Din Al-Albani mentioneaza in Silsila Ad-Da'ifa (1/110),atunci cand citeaza hadithul slab " Ce buna reamintire este subha (masbaha) ( siragul pentru dhikr)" a spus:

Dupa parerea mea semnificatia acestui hadith este invalida din numeroase motive:

  In primul rand , subha ( masbaha) este o inovatie pentru ca nu era cunoscuta in timpul Profetului,sallaAllahu alayhi wa sallam. Aceasta a fost introdusa mai tarziu, deci,cum ar fi putut el, salaAllahu alayhi wa sallam, sa-i indemne pe companionii sai radhiAllahu anhum,sa faca ceva care le era necunoscut?

Dovada pentru ceea ce am spus, se afla in naratiunea relatata de Ibn Wadda in Al-Bid’a wa-nahi 'anha de la Al-Salt ibn Bahram, care a spus:

" Ibn Mas'ud a trecut pe langa o femeie care avea un masbaha cu care facea tasbih si el l-a rupt si l-a aruncat , pe urma a trecut pe langa un om care facea tasbih cu pietricele, si l-a lovit, spunandu-i:"Crezi tu ca esti mai bun decat companionii profetului, sau tu urmezi decat o inovatie nejustificata.?Crezi ca ai mai multa stiinta decat companionii lui Muhammad, salaAllahu alayhi wa sallam?"

Lantul de naratori al acestui hadith sahih pana la As-Salt, care este unul dintre discipolii demni de incredere ai Tabi'in.

In al doilea rand, aceasta este contrar invatarurilor Profetului,sallaAllahu alayhi wa sallam.

'Abdullah ibn 'Amr (radhiAllahu anhu) a spus:

" L-am vazut pe Mesagerul lui Allah,salaAllahu alayhi wa sallam,facand tasbih cu mana dreapta."

De asemenea a spus (1/117):

Chiar daca singurul lucru rau ,in ce priveste mashabah, ar fi acela ca el inlocuieste Sunna in a numara tasbih pe degete,desi cu totii suntem de acord ca aceasta este preferabil, ar fi indeajuns de rau!...Cat de rar vad oameni numarand tasbih pe degetele lor asa cum ne-a invatat profetul sallaAllahu alayhi wa sallam"

Mai mult decat atat,unii oamenii au inventat moduri atat de sofisticate de a urma acestei bid'ah, astfel incat vezi adepti ai unor sufi purtand masbahah in jurul gatului! Sau unii

numarand pe sirag, in timp ce vorbesc cu tine! Sau mergand pe bicicleta, pe strazile pline de lume,cu siragul in una dintre maini. Acesti oameni incearca sa le demonstreze celor din jurul lor ca ei nu se distrag nici un pic de la pomenirea lui Allah,dar in multe situatii aceasta inovatie este cauza pentru care neglijeaza lucrurile care sunt obligatorii (wajib). Unora li s-a intamplat de multe ori,mi s-a intamplat chiar si mie, ca atunci cand l-am salutat pe unul dintre acesti musulmani cu "as-salamu aleykom", sa-mi raspunda doar facand un gest, fara sa rosteasca cuvintele de salut.

Urmarile acestei bid'ah sunt nenumarate, si nimeni nu o poate spune mai bine decat poetul:

"Tot binele se afla in a urma celor ce au venit inainte."

Si Allah stie mai bine!

traducere de pe site-ul Islam Q&A




1 comentarii:

  1. Anonim spunea...:

    Poti pune te rog un articol unde scrie cum se spuen in fiecare zi la tasbeeh?

Trimiteți un comentariu