Meritele Islamului

Intrebare:
De ce musulmanii cred ca Islamul este singura religie adevarata?

Raspuns:

Lauda lui Allah.

Aceasta este o întrebare destul de rezonabilă pentru cel care nu a intrat in islam, dar cel care crede în aceasta religie si o practica stie deja binecuvantarile care ii corespund datorita acestei religii. Exista multe motive pentru acest lucru, printre care urmatoarele:
1. Musulmanii adora un singur Dumnezeu, care nu are nici un partener, si care are cele mai nume frumoase nume si cele mai sublime atribute. Acesta este motivul pentru
care centrul atentiei si scopul unui musulman sunt concentrate,axate pe Domnul si Creatorul sau;musulmanul isi pune încrederea in El si ii cere ajutor, rabdare si sprijin, el crede ca Allah este capabil sa faca toate lucrurile, si ca nu are nevoie de o sotie sau un fiu.Allah a creat cerurile si pamantul; El este Cel care da viata si da moarte, El este Creatorul si Susţinătorul,pe care robii Sai i-L necesita pentru traiul lor.El aude toate rugile robilor Sai si El este Cel care raspunde rugilor sclavilor Sai, El este cel mai Milostiv si cel care iarta tot, El este Cel spre care robul Sau se intoarce caindu-se atunci când a comis un păcat sau gresit în actele de adorare. El este Omniscient si pe toate le vede, El este Cel care stie toate intentiile si ceea ce este ascuns în inimile oamenilor. Sclavul Sau simte ruşine atunci cand comite un pacat prin care isi face rău lui însuşi sau altora, pentru ca stie ca Domnul său vede tot si stie ceea ce face el.Robul Sau  stie ca Allah este Atotştiutor,Cel care vede ceea ce nimeni nu poate vedea,prin urmare el are încredere că ceea ce Allah porunceste pentru el este bun, el stie că Allah nu va fi niciodata nedrept cu el, si ca tot ceea ce Allah porunceste pentru el este bun, chiar daca el nu intelege intelepciunea din spatele acestor porunci.

2. Efectele actelor de adorare islamice în sufletul unui musulman include următoarele:

Rugaciunea tine sclavul in contact cu Stapanul sau.Daca musulmanul intra într-un spirit de daruire si de concentrare in timpul rugaciunii, el se va simti linistit si sigur, pentru ca el cauta un "sprijin puternic", care este Allah,laudat si slavit fie El. Din acest motiv, Profetul Muhammad (pacea şi binecuvantarea Allah fie asupra lui) spunea: "Cautati linistea si bucuria în rugaciune". Daca ceva il tulbura, el se grabea sa se roage.Orice persoana care se confrunta cu un dezastru si cauta refugiu in rugaciune gaseste putere, rabdare si consolare, pentru ca el recita cuvintele Domnului sau, care nu pot fi comparate cu efectul cuvintelor unei fiinte create. Daca cuvintele unor psihologi pot oferi un mic confort, ce crezi despre cuvintele Celui care ia creat pe acei psihologi si psihologia?

Acum, sa ne uitam la zakaat, care este unul dintre stalpii Islamului. Zakaat-ul purifica sufletul oamenilor de avaritie si-i obisnuieste pe oameni sa fie generosi si sa-i ajute pe cei saraci si nevoiasi. Aceasta le va aduce o mare rasplata Ziua Învierii, la fel ca si alte acte de adorare.Zakatul nu este împovarator,asa cum sunt taxele si impozitele impuse de oameni, reprezinta doar 2,5%,suma pe care un musulman credincios o  plateste de bunavoie si nu încearca sa se sustraga sau sa astepte pana cand cineva il va obliga sa o plateasca.

Postul presupune abtinerea de la mancare,bautura (de la cele ce sunt permise-halal,bineinteles) si relatii intime. Este o forma de adorare, si un mod prin care musulmanul poate simti foamea celor nevoiasi si lipsiti de cele de trebuinta. De asemenea ne aminteste de binecuvântările Creatorului revarsate asupra noastra si ne aduce multe recompense.

Hajj-ul este pelerinajul la Casa Sfanta a lui Allah, care a fost construita de profetul Ibraaheem (Avraam,pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupa lui). Efectuand Hajj-ul musulmanul implineste porunca lui Allah si raspunde apelului de a veni si de a se reuni cu musulmanii din intreaga lume.

3. Islamul porunceste tot ce este bun si  interzice tot ceea ce este rau. Incurajeaza bunele maniere si tratarea corespunzătoare a altora.Prescrie caracteristici bune, cum ar fi adevarul, rabdarea, meditatia, bunătatea, smerenia, modestia,respectarea promisiunilor,demnitatea, mila, dreptatea, curajul, rabdarea, prietenia, multumirea, castitatea, tratamentul bun,toleranţa, încrederea, recunostinta pentru favorurile primite, si auto-control în momente de furie. Islamul porunceşte musulmanului sa-si indeplineasca obligatiile fata de parintii săi si sa mentină legăturile de familie, sa apere averea de orfanilor, sa fie blând cu tinerii şi
respectuos fata de batrani,sa elimine lucrurile daunatoare din drum,sa spuna cuvinte frumoase,sa ierte in momentul in care are posibilitatea de a se răzbuna, sa fie sincer faţă de alti musulmani si nemusulmani, sa raspunda nevoilor fratilor sai musulmani,sa-i dea timpul necesar debitorului pentru a-si rambursa datoria, sa se gandesca la binele altora inainte de a se gandi  la binele sau,sa-i salute pe ceilalti cu o faţă zâmbitoare,sa-i viziteze pe cei bolnavi,sa-i sprijine pe cei care sunt oprimaţi,sa ofere cadouri prietenilor,sa-si onoreze oaspetii săi,sa-si trateze soţia cu amabilitate şi sa cheltuie pentru ea şi copiii ei,sa răspândeasca salutul de pace (Salam), să ceara permisiunea înainte de a intra casa altei persoane pentru a nu-i invada intimitatea.

Unii nemusulmani pot face aceste lucruri din politeţe sau bune moravuri, dar ei nu caută răsplată de la Allah sau salvarea in Ziua Judecatii.

Dacă ne uităm la ceea ce Islamul a interzis, vom vedea că este atat în interesul individului şi cat si al societatii ca un întreg. Toate aceste interdicţii servesc la protejarea relaţiei dintre sclav şi Domnul său, şi la protejarea relatiei individului cu sine însuşi şi cu ceilalti din jurul sau. Următoarele exemple demonstreaza acest lucru:

Islamul interzice asocierea oricarui lucru in adorarea lui Allah şi adorarea oricarui lucru inafara de Allah.Islamul interzice, de asemenea,a vizita sau a crede in ghicitori şi vrajitori; interzice magia sau vrăjitoria care poate provoca ruptura sau unirea a două persoane,interzice credinţa în influenţa astrelor asupra evenimentelordl din vieţile oamenilor;interzice blestemele, superstitiile si pesimismul.

Islamul interzice  faptele bune savarsite doar pentru a se mandri in fata celorlalti;interzice înclinarea sau îngenuncherea (prosternarea) in fata altcuiva in afara de Allah;interzice sederea alaturi de ipocriţi sau oameni imorali cu scopul de a se bucura de compania lor; interzice insultele reciproce intre doua persoane si invocarea  blestemului sau mâniei lui Allah asupra unuia sau a altuia,de asemenea interzice ca doua persoane sa se condamne reciproc la Iad.
Islamul interzice urinatul în apă statatoare; defecarea pe partea de drum sau în locuri în care oamenii caută umbră sau în locuri din care se extrage apa; interzice orientarea spre Qiblah (direcţia de rugăciune), sau intoarcerea cu spatele faţă de ea atunci când omul isi face nevoile fiziologice;interzice atingerea partilor intime cu mana dreapta; interzice musulmanului a da salutul "Salaam" (Pace) unuia care isi face nevoile fiziologice, şi interzice  de asemenea atingerea ustensilelor de bucatarie înainte de spalarea mainilor, atunci când musulmanul tocmai s-a trezit din somn.

Islamul interzice oferirea de rugaciuni voluntare, atunci când soarele este în creştere si atunci când este la apogeu, sau în declin, pentru ca soarele răsare şi apune
între coarnele lui Seytan;Islamul interzice să ne rugăm când mancarea este preparata si
persoana pofteste la respectiva mancare; interzice să ne rugăm când simtim nevoia de a urina, defeca etc, deoarece acestea distrag persoana si ea nu se poate concentra in mod corespunzator în rugăciune.

Islamul interzice musulmanului a-si ridica vocea în rugăciune, ca să nu deranjeze alti credinciosi; interzice rugăciunile voluntare pe timp de noapte atunci când persoana respectiva are o stare de somnolenta- o astfel de persoană ar trebui să dorma apoi sa se trezeasca pentru a se ruga; interzice rămânerea  în rugăciune toata noaptea,in special noapte dupa noapte;

Islamul interzice cumpărarea, vânzarea şi anunţurile de obiecte pierdute în moschee - pentru că moscheea este un loc de adorare şi de pomenire a lui Allah, în care treburile lumeşti nu-si gasesc locul.

Islamul interzice grabirea mersului atunci când iqaamah (chemare dupa care imediat incepe rugăciunea in congregaţie) este data, şi prescrie ca trebuie sa se mearga într-un mod calm şi demn. Este, de asemenea, interzisă lăuda cu privire la costul de construire a unei moschei, si a decora o moschee cu roşu sau galben sau cu podoabe care va distrage atentia credinciosilor.

Islamul interzice construirea pe morminte,inaltarea mormintelor, a se aşeza pe ele,a merge printre ele incaltat,a pune pe ele lumini sau a scrie pe ele. Este interzis a exhuma mortii sau sa se faca din morminte locuri de adorare. Islamul interzice lamentarile excesive, ruperea hainelor sau a lăsa părul neîngrijit atunci când o persoană moare.Interzice de asemenea venerarea mortilor.

Islamul interzice consumul de Riba (dobânda),interzice toate tipurile de vânzare, care implică inducerea în eroare şi înşealăciune, interzice vânzare de sange, vin, carne de porc, idoli şi tot ceea ce Allah a interzis; interzice sa se ofere un preţ pentru ceva ce persoana respectiva nu are intenţia de a cumpăra, aşa cum se întâmplă în multe cazuri la licitaţii; este interzisa ascunderea defectelor unui produs in momentul vanzarii;interzice a vinde ceva ce unul nu poseda sau înainte de a intra în posesia acelui lucru; vânzarea produselor înainte de a fi siguri că aceastea sunt în stare bună şi fără cusur, înşelăciunea in ceea ce priveste greutatea sau măsurarea.. Unui partener/asociat care are acţiuni intr-o firma ii este interzis să-şi vândă partea sa de actiuni fără ai consulta pe partenerii/asociatii săi. Este interzis să se consume bogăţia orfanilor pe nedrept; a paria sau a juca la jocurile de noroc; este interzis a-si insusi ceva cu forţa; a accepta sau a oferi mită; a fura averea oamenilor; a obţine ceva pentru scopul de a distruge acel lucru; a subestima valoarea posesiunilor celorlalti oameni; a menţine in posesia sa lucrurile pierdute pierdute de altul,sau a le ascunde de frica ca propietarul le-ar putea recunoaşte; este interzis a trişa sub orice forma; este interzis a se cere un împrumut fara a avea intenţia de rambursare a acestuia; este interzis sa se ia ceva din averea unui musulman, cu excepţia cazului în care este dat în mod liber, pentru că ceea ce este luat ca urmare a timiditatii unei alte persoane este haram.

Celibatul şi castrarea sunt interzise, la fel si căsătoria cu două surori, sau cu o femeie şi mătuşa ei (paternă sau maternă).Este interzis a face cereri în căsătorie, spunand: "Lasă-mă să ma căsătoresc cu fiica ta, şi eu la randul meu iti voi da pe fiica mea sau sora mea în căsătorie."Astfel de oferte reciproce sunt o formă de opresiune şi
nedreptate, şi, prin urmare, sunt haram. Islamul interzice mut'ah (căsătoria temporara), care este un contract de căsătorie pentru o perioadă de timp convenita de cele două părţi, la sfârşitul căreia căsătorie expiră. Islamul interzice relatiile sexuale cu o femeie la menstruatie, până când ea s-a purificat (inainte de a lua o baie dupa ce i se termină perioada ei), şi, de asemenea, interzice sexul anal. Unui om ii este interzis a propune căsătorie unei femeie atunci când un alt om deja ia facut propunerea de casatorie, cu excepţia cazului în care acel om retrage propunerea lui sau îi dă permisiunea.

Unui musulman ii este interzis să se căsătorească cu o femeie care a fost căsătorită anterior, fără consultarea ei, sau cu o fecioară fără a solicita permisiunea ei. Este interzis a ura (unui cuplu proaspat casatorit), "Bi'l- rafaa "wa'l-baneen (o viaţă plină de bucurie şi fii (baieti) cati mai multi)",deoarece aceasta este urarea celor din Jaahiliyyah,care urau fiicele. Femeii divortate ii este interzis sa ascunda ceea ce Allah a creat în pântecele ei (în cazul în care ea este insarcinata). Unui soţ şi unei soţii le este interzis să vorbească cu alţii despre intimitatea lor in cadrul căsătoriei.Este interzis a pune o femeie impotriva sotul ei sau a o incita sa divorţeze. Este interzis pentru o femeie sa ceara unui barbat să divorţeze de sotia sa,pentru ca ea sa se căsătoreasca cu el. Barbatului ii este interzis să se căsătorească cu sotia tatălui său, sau sa aibe contact sexual cu o femeie care este însărcinată de la un alt om. Este interzis pentru un bărbat să practice"azl" (coitus interruptus),fara permisiunea sotiei sale.Este interzis pentru un om se întoarca acasă dintr-o calatorie, noaptea tarziu şi sa-si alarmeze familia, cu excepţia cazului în care familia a fost avizata în prealabil de ora la care va ajunge acasă. Unui om ii este interzis să ia o parte din zestrea soţiei lui,fără consimţământul ei, sau sa se comporte urat cu ea până când aceasta va renunţa la averea ei.

Islamul interzice femeilor o expunere extravaganta a corpurilor lor (tabarruj). Se interzice, de asemenea, toate formele extreme de circumcizie a femeilor.Femeilor le este interzis sa admita pe cineva in casa soţilor lor fara permisiunea acestora; permisiunea lor generală este acceptata atât de timp cât ele rămân în limitele Sharia. Este interzis să se separe o mama de copilul ei (în caz de divorţ).

Islamul interzice consumul carnii animalelor moarte, indiferent dacă acestea au murit de moarte naturala, prin înec, strangulare, şoc,din cauza unei boli sau a unei cazaturi; este interzis consumul de sânge, carne de porc şi carnea oricarui animal sacrificat in numele altcuiva inafara de Allah si de asemenea este interzisa consumarea carnii animalelor sacrificate pentru idoli.

În ceea ce priveste îmbrăcămintea şi podoabele, barbatilor le sunt interzise: matasea,aurul si extravaganta.Musulmanilor le este interzis să se expuna goi sau sa-si arate coapsele lor; sa-si lase hainele lor lungi (mai jos de glezne) şi sa le tarasca pe jos cu scopul de a se mandri si a fi arogant; şi să poarte haine care atrag atentia.

Este interzis să se depuna mărturie falsă, să se faca acuzaţii false împotriva unei femei caste;este interzis să acuzi pe cineva care este nevinovat;este interzis a minti,a defaima şi calomnia; este interzis a chema oamenii cu porecle jignitoare, este interzis a răspândi zvonuri şi calomnii malitioase,este interzis a vorbi intr-un mod indecent sau nepoliticos sau a blestema în public, cu excepţia cazului unei persoane care a fost nedreptatita.

Islamul interzice minciunile,unul din cele mai grave tipuri de minciuna este să se mintă in legatura cu faptele,vorbele sau actiunile profetului (sallaAllahu aleyhi wa sallam), sau sa se minte in legatura cu visele, cum ar fi fabricarea unor vise şi viziuni, în scopul de a demonstra o virtute, sau pentru a obtine unele câştiguri materiale, sau pentru a speria un inamic.

Musulmanilor le este interzis a se lăuda ei înşişi, sau a vorbi în secret: două persoane nu pot conversa în secret prin excluderea unei a treia persoane, deoarece aceasta este o jignire. Este interzis să se blesteme un credincios sau cineva care nu merită să fie blestemat.

Islamul interzice a vorbi de rau pe cei morti; de asemenea interzice ca musulmanii sa se roage pentru a muri; este interzis ca o persoana sa-si doreasca moarte deoarece trece printr-o suferinta grea; ii este interzis musulmanului sa se roage împotriva lui insusi sau a unuia dintre copii sai,sau impotriva unui sclav a lui Allah si a averii sale.

Este interzis sa ucizi o altă persoană cu excepţia cazurilor de autoaparare;este interzis sa ucizi copii de teama sărăciei (avortul);este interzisa sinuciderea, curvia, adulterul sau sodomia (homosexualitatea); este interzisa consumarea bauturilor acoolice,pregătirea lor, transportul lor dintr-un loc intr-altul si comertul cu bauturi acoolice. Musulmanilor le este interzis să faca pe placul oamenilor daca stie ca acest lucru il supara pe Allah; le este interzis sa-si jigneasca parintii si chiar a le spune "Off" (cel mai mic cuvânt de dispreţ); le este interzis a pretinde că un copil aparţine cuiva ca nu este tatăl sau biologic.Islamul interzice tortura prin foc; arderea cuiva indiferent daca este viu sau mort; mutilarea organele celor ucisi; a ajuta la falsificarea unor acte s.a.m.d,sau a coopera cu altii la savarsirea fărădelegilor şi păcatelor.

Musulmanului ii este interzis să se supună oricărei persoane daca acest lucru implica nesupunere faţă de Allah;ii este interzis sa se jure fals; ii este interzis sa traga cu urechea la ceea ce discuta oamenii, fără permisiunea lor; sa invadeze intimitatea oamenilor si a privi la părţile lor private; ​​a pretinde ceva care nu-i aparţine sau ceva pe care nu l-a făcut el, în scopul de a se fali; să se uite în casa cuiva fără permisiunea propietarului; a fi extravagant; a se jura ca va face rau; a spiona pe alţii sau să fie suspicioşi cu privire la bărbaţi şi femei corecte; a invidia, a uri sau a se evita unul pe altul; a persista în minciună, a fi arogant sau a se simti superiori, a fi plin de auto-admiraţie, a fi mulţumit de propria aroganţă. Islamul interzice recuperarea caritatii, chiar dacă plăteşte pentru a-i fi înapoiata; interzice angajarea cuiva fără a i se plăti salariul pentru munca depusa; nedreptatea in oferirea de cadouri copiilor; a lasa prin testament cuiva toata averea,lăsând moştenitorii sai săraci - în acest caz,testamentul nu ar trebui să fie executat; a scrie un testament pe mai mult de o treime din averea sa; sau modificarea testamentului în detrimentul unuia sau a mai multor moştenitori; a se purta rau cu vecinii. Unui musulman ii este interzis a-l părăsi sau evita pe fratele său musulman pentru mai mult de trei zile, cu excepţia cazului in care exista un motiv care este sancţionat de Sharia; sa-i includă pe moştenitorii într-un testament, pentru că Allah a dat deja moştenitorilor drepturile lor la moştenire, să-l perturbe pe aproapelui său, să indrepte o arma spre fratele său musulman; sa refuze un cadou, cu excepţia cazului în care cadoul respectiv este un lucru haram; a ascunde în mod deliberat dovezi; a asupri orfanii sau a -l mustra cel care cere ajutor sau bani. Este interzis să se rupa promisiunile.

Islamul interzice trădarea încrederii; a cere caritate atunci cand nu este nevoie; a alarma un frate musulman sau a-i lua posesiunile sale,chiar daca se face în glumă sau in serios; a se razgandi dupa ce a dat un cadou, practicarea medicinei fără a avea experienţă; omorarea furnicilor, albinelor şi păsărilor. Unui barbat ii este interzis să se uite la awrah "( părţile private) ale unui alt barbat, şi unei femei ii este interzis să se uite la awrah unei alte femei. Este interzis ca un musulman să se aşeze între două persoane, fără a cere acestora permisiunea; a saluta numai pe cei pe care ii cunoaste, deoarece salutul trebuie să se acorde atat celor pe care ştiţi cat şi celor pe care nu-i stiti. Unui musulman ii este interzis să faca un jurământ care-l impiedica sa faca fapte bune,dar in cazul in care a facut juramantul,el ar trebui să facă ceea ce este bun şi să faca ispăşirea pentru jurământ.

Este interzis sa se judece între două părţi aflate în conflict atunci când judecatorul este furios, sau să judece în favoarea uneia dintre parti, fără a auzi si ceea ce are de spus si cealalta parte. Unui musulman ii este interzis să facă o altă persoană sa se ridice, astfel incat el sa-i poata lua locul.

Sunt multe alte porunci şi interdicţii care exista pentru beneficiul şi fericirea persoanelor şi omenirii ca un întreg. Ati vazut vreodată o altă religie, care se poate compara cu aceasta religie???

Allah subhana wa ta'ala spune în Qur'an (interpretarea sensurilor): " Acela care doreste o alta religie decat Islamul,nu-i va
fi acceptata, si el se va afla in Lumea de Apoi printre cei pierduti."
[Al 'Imran 3:85].


Islam Q&A
Sheikh Muhammed Salih Al-Munajjid

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu