Qur'anul este tamaduire si indurare pentru dreptcredinciosi

               Lauda lui Allah.

   Coranul este cuvantul lui Allah care i-a fost  revelat Profetului Sau,Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui),si este recitat ca un act de adorare.

Aceasta definitie a Coranului este completa.

   Expresia "cuvântul lui Allah" exclude cuvintele altor fiinte umane.

   Expresia"revelat Profetului Sau,Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui) " exclude orice revelatie care a fost dezvaluita altcuiva, cum ar fi Injeel (Evanghelia), Tawraat (Tora) si Zaboor (Psalmii).

   Expresia "este recitat ca un act de adorare" exclude hadith-urile Qudsi (hadeeth-uri revelate de Allah subhana wa ta'ala si transmise de Profetul Muhammad -  pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui -prin cuvintele sale si ele nu fac parte din Qur'an).

   Qur'anul aduce lumina si ofera certitudine, acesta este o franghie puternica, si este calea cea dreapta.El ne vorbeste despre cei care au trait inaintea noastra,Profetii si oamenii drepti,si despre modul in care cei care nu L-au ascultat  pe Allah au gustat pedeapsa Lui si au fost umiliti.

   Qur'anul contine versete care vorbesc despre minunile lui Allah si despre Puterea Lui in acest mare univers.Contine principiile de baza ale credintei care trebuie sa fie imbratisata de fiecare inima smerita.Contine normele Shariei care ne spune ceea ce ne este permis si ceea ce ne este interzis, ceea ce este adevarat si ceea ce este fals. El ne vorbeste despre Ziua Invierii si de destinul fiintelor umane, fie in focul Iadului, fie in Paradis.

   Qur'anul este tamaduire pentru inimile oamenilor,lumina si iluminare pentru cei orbi. Allah subhana wa ta'ala spune: (interpretarea sensurilor):


   «Noi pogoram prin Coran ceea ce este tamaduire si indurare pentru dreptcredinciosi si nu face decat sa sporeasca pierderea celor nelegiuiti.»

SURAT AL-'ISRA':82


   Al-Haafiz Ibn Katheer a spus comentand acest verset:

"Aici, Allah subhana wa ta'ala ne spune despre Cartea Sa,pe care El i-a revelat-o Mesagerului Sau,Muhammad (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui), Coranul despre care El a spus:

"Desertaciunea nu va veni la ea nici dinaintea si nici din urma ei,pentru ca ea este o Revelatie de la un Intelept Vrednic de Lauda [Hakim, Hamid] [Surat Fussilat 41:42 - interpretarea sensurilor], si ca este "tamaduire si indurare pentru dreptcredinciosi " -adica, previne bolile inimilor cum ar fi : indoiala, ipocrizia,idolatria, ratacirea etc. Coranul previne si vindeca toate acestea.Si este de asemenea o milostivire care ne apropie de credinta si de intelepciune. Acest lucru este pentru cei care cred numai in el si-l urmeaza;pentru ei va fi astfel o tamaduire si o indurare.Dar, kaafirii (necredinciosii) se prejudiciaza doar pe ei insisi,pentru ca ei nu cred in el,ei aud Qur'anul dar acest lucru ii duce si mai departe de adevar si le sporeste necredinta,iar acest lucru si-l cauzeaza ei insisi,prin incapatanarea lor,nu Qur'anul. Allah subhana wa ta'ala spune (interpretarea sensurilor):

«Daca Noi l-am fi facut un Coran intr-o alta limba [decat araba], ar zice ei: De ce nu sunt versetele sale talcuite? Un [Coran] nearab si un [Profet] arab?" Spune: "El este pentru cei care cred ocarmuire si tamaduire, insa aceia care nu cred [au] in urechile lor surzenie si el este pentru ei ratacire!Acestia sunt ca si cei chemati dintr-un loc departat!"»

SURAT FUSSILAT:44


«124. Cand este revelata o sura, sunt printre ei unii care zic:"Caruia dintre voi i-a sporit aceasta credinta?" Cat despre aceia care

cred, ea a facut sa le sporeasca lor credinta si ei se bucura.

125. Insa acelora care au patima in inimile lor, [aceasta sura] le va adauga spurcaciune la spurcaciunea lor si vor muri ei necredinciosi.»

SURAT AT-TAWBA:124-125


Qutaadah a spus, cu privire la sintagma:  "Noi pogoram prin Coran ceea ce este tamaduire si indurare pentru dreptcredinciosi" - cand credinciosii il asculta, beneficiaza de el,il memoreaza si-l inteleg, iar: "si nu face decat sa sporeasca pierderea celor nelegiuiti." - semnifica ca cei necredinciosi (nelegiuitii)nu beneficiaza de el, nu-l memoreaza si nici nu-l inteleg.Allah subhana wa ta'ala  a facut acest Qur'an o tamaduire si indurare pentru dreptcredinciosi."

Tafseer Ibn Katheer, 3/60.


Allah subhana wa ta'ala spune (interpretarea sensurilor):


«O, oameni! V-a venit voua indemn de la Domnul vostru si tamaduire pentru ceea ce este in piepturi, calauzire si indurare pentru dreptcredinciosi!»

SURAT YUNUS:57


«Daca Noi l-am fi facut un Coran intr-o alta limba [decat araba], ar zice ei: De ce nu sunt versetele sale talcuite? Un [Coran] nearab si un [Profet] arab?" Spune: "El este pentru cei care cred ocarmuire si tamaduire, insa aceia care nu cred [au] in urechile lor surzenie si el este pentru ei ratacire! Acestia sunt ca si cei chemati dintr-un loc departat!"»

SURAT FUSSILAT:44


In el este  calauzire pentru omenire.Allah subhana wa ta'ala spune (interpretarea sensurilor):


«Aceasta este Cartea,cea fara indoiala; Ea este Calauza pentru cei smeriti,»

SURAT AL-BAQARA:2


«Astfel, [asa dupa cum le-am revelat celor de dinaintea ta] ti-am revelat Noi un Coran arab, pentru ca tu sa previi Mama cetatilor si

pe cei din imprejurimile ei si sa previi pentru Ziua Adunarii - despre care nu este indoiala. O parte vor fi in Rai si o parte vor fi in Vapaie.»

SURAT AS-SURA:7


«52.Astfel, ti-am revelat Noi un Duh, la porunca Noastra. Tu nu ai stiut [mai inainte] ce este Cartea si ce este credinta, insa Noi am facut-o lumina cu care calauzim pe cine voim dintre robii Nostri. Si tu calauzesti pe un drum drept,

53. Pe drumul lui Allah, ale caruia sunt cele din ceruri si de pre pamant si catre Allah se indreapta [toate] lucrurile.»

SURAT AS-SURA:52-53


   Qur'anul contine nenumarate beneficii, iar toti aceia care cauta fericirea in aceasta lume si in Viata de Apoi trebuie sa recurga la el cautand hotararile lui si urmandu-i indemnurile.


Imamul Ibn Hazm a spus:


Deoarece, dovada si miracolul indica faptul ca Coranul este legamantul lui Allah cu noi, noi credem in el si trebuie sa actionam in conformitate cu acesta. Qur'anul a ajuns pana la noi de la generatii de musulmani,care l-au recitat pentru cei care au venit dupa ei,iar acest fapt nu lasa nici un loc pentru indoiala ca,Coranul este acela care a fost scris in Mushaf si pe care-l gasim peste tot. Noi trebuie sa urmam invataturile sale,pentru ca este punctul nostru de referinta,asa cum putem citi in (interpretarea sensurilor):


«Nu este vietate pe pamant, nici pasare care zboara cu aripile ei,decat in neamuri, ca si voi.Nu am lasat nimic nepomenit in Carte.Apoi, la Domnul lor vor fi adunati.»

SURAT AL-'AN'AM:38


Indiferent de poruncile si interdictiile pe care le gasim in Qur'an, noi trebuie sa aderam la ele.

Al-Ihkaam, 1/92


Si Allah stie cel mai bine.


Published with Blogger-droid v2.0.4

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu