Postul in luna Rajab

Etichete: ,

As-salamu aleykom wa rahmatullahi wa barakatuhu,


             Lauda lui Allah,


Cu privire la a posti in luna Rajab, nu exista nici un hadis saheeh care sa indice ca exista vreo virtute speciala in a posti toata sau o parte din aceasta luna.


Ceea ce unii oameni fac, alegand cateva zile din luna Rajab pentru a posti, crezand ca sunt mai buni decat ceilalti, nu are nici o baza in shari’ah.


Dar exista o relatare de la Profet (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui) care indica ca e mustahabb sa postesti in timpul lunilor sfinte (si Rajab e una dintre lunile sfinte). Profetul (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui) a spus: «Postiti cateva zile in lunile sfinte si nu in altele.»

Relatat de Abu Dawood, 2428; clasificat ca da’eef (slab) de al-Albaani in Da’eef Abi Dawood.


Chiar daca acest hadis ar fi fost saheeh, acesta indica ca este mustahabb sa postesti in lunile sfinte. Deci daca o persoana posteste in luna Rajab din cauza aceasta, si posteste de asemenea si in celelalte luni sfinte, nu este nimic rau in asta. Dar sa alegi doar luna Rajab pentru a posti nu este corect.


Sheikh al-Islam Ibn Taymiyah (Allah sa aiba mila de el) a spus:


«Fiecare hadis care mentioneaza postul in luna Rajab si rugaciunea in timpul unor nopti din luna este fals si fabricat.» (din al-Manaar al-Muneef, p. 96)


Al-Haafiz ibn Hajar a spus in Tabyeen al-‘Ajab (p. 11):


«Nu exista niciun hadis saheeh care sa fie considerat dovada a virtutii lunii Rajab sau a postului intregii luni sau a unei parti din ea, sau a petrecerii in rugaciune a unei nopti in particular.»


  Sheikh Sayyid Saabiq (Allah sa fie indurator cu el) a spus in Fiqh al-Sunnah (1/282):


“Postul in luna Rajab nu e mai binefacator cu nimic decat postul din oricare alta luna, cu exceptia faptului ca aceasta este una dintre lunile sacre. Nu exista nici o relatare in Sunnah saheeh care sa sugereze ca exista ceva special la postul din aceasta luna.» «Orice a fost relatat referitor la aceasta nu e potrivit de a fi citat ca dovada.»


Sheikh Ibn ‘Uthaymeen (Allah sa aiba mila de el) a fost intrebat despre tinerea postului in a 27-a zi a lunii Rajab (multi oameni cred, in mod eronat, ca aceasta este Lailatul Mi'raj - adica noaptea in care a avut loc ascensiunea la cer a Profetului Muhammad sallaAllahu alayhi wa sallam, insa nu exista nici o dovada in aceste sens) si despre petrecerea acelei nopti in rugaciune. El a raspuns:


«Postul in a 27-a zi din luna Rajab si petrecerea acelei nopti in rugaciune e o bid’ah (inovatie), si fiecare bid’ah e o ratacire de la calea cea dreapta.»


Majmoo’ Fataawa Ibn ‘Uthaymeen, 20/440.


Islam Q&A 


Published with Blogger-droid v2.0.4

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu