Cateva cuvinte despre Imam Bukhari (Allah sa fie multumit de el)

Etichete: , ,



Numele lui complet era "Abu Abd-Allah Muhammad ibn Ismaa'eel ibn Ibraaheem ibn al-Mugheerah ibn Bardizbah al-Ja'fi al-Bukhari. Bunicul lui se numea Al-Mugheerah,a fost un sclav eliberat de al Yamaan al-Ja'fi, guvernatorul din Bukhaarah, aşa că a adoptat acest nume după ce el a devenit musulman. Imam al-Bukhari s-a născut în Bukhaara în 194 AH. El a crescut orfan şi a început să memoreze ahaadeeth cand avea varsta de zece ani. In tineretea sa a călătorit la Mekka cu scopul de a efectua obligaţia Hajj-ului. A rămas în Makkah pentru un timp, studiind cu imami de Fiqh, usool şi hadith. Apoi el a început să călătorească pornind de la o regiune islamina la alta, timp de şaisprezece ani. El a vizitat multe centre de cunoaştere,prilej cu care a colectat ahaadeeth-uri ale Profetului (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui) pînă cînd a compilat mai mult de 600000 ahaadeeth. El s-a adresat la o mie de savanţi şi a discutat aceste hadith-uri cu ei. Aceşti cercetători au fost oameni care au fost cunoscuti pentru sinceritatea lor, evlavia şi credinta lor dreapta.

Din acest număr imens de ahaadeeth el a alcătuit cartea sa al- Saheeh, urmand orientările ştiinţifice cele mai precise dobandite în cercetările sale cu privire la autenticitatea ahadith-urilor,facand distinctie intre hadith-uri saheeh si cele slabe, şi în obţinerea de informaţii despre naratori, până cand a înregistrat în cartea sa cele mai corecte ahadith-uri dintre cele mai corecte, deşi cartea sa nu conţine toate ahaadeeth Saheeh. Titlul complet al cărţii este de Al-Jaami "al-Saheeh al- Musnad min hadis Rasool-Allah (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra l) wa wa Sunanihi Ayaamihi.

Numărul de ahaadeeth în Saheeh al- Bukhari, incluzand repetiţiile- în conformitate cu numerotarea lui Muhammad Fu'aad 'Abd al-Baaqi (Allah sa aiba mila de el) - este 7563. Când ne dăm seama că numărul de repetitii este mai mic de douăzeci, şi că cele mai multe dintre aceste repetitii au de a face cu aspectele referitoare la isnaads, sau dacă acel hadith ajunge la cel mai înalt nivel de Saheeh, sau care au de-a face cu unul sau două cuvinte într-un hadith, şi că criticile care au de-a face cu problemele care afectează soliditatea matn (textului) sunt rare şi nu afectează mai mult două sau trei ahaadeeth - atunci când ştim toate acestea ne dam seama că aplicarea etichetei de Saheeh la tot ce este în Al-Bukhari, texte şi isnaads, este corectă şi nu poate fi negata.Tahdheeb al-Asma 'wa'l-Lughaat (1 / 73).

Mai mult decât atât, el nu a scris nici un hadith în cartea sa până ce el nu a făcut ghusl(ablutiunea mare), apoi se ruga doua rak'ah dupa care facea istikhaarah (ruga de indrumare) cerându-i lui Allah să-l indrume in legatura cu scrierea respectivului hadith si abia apoi el il scria in cartea sa.Ia luat şaisprezece ani pentru a scrie acesta carte, pe care ummah o accepta în unanimitate si cu care toti sunt de acord că ceea ce este narat în ea este saheeh.

Guvernatorul din Bukhaara dorit ca al- Bukhari să vină in casa lui pentru a preda copiiilor lui şi pentru a recita acestora ahaadeeth. Dar al-Bukhari a refuzat şi a ia scris: "Cunoaşterea trebuie să fie a căutata înpropria casa",ceea ce înseamnă că cunoasterea trebuie să fie cautata nu chemata. Cine vrea să înveţe de la savanţi ar trebui să mearga la ei,în moschee sau în casele lor.Atunci,in inima guvernatorului s-a născut o mare ura contra lui al-Bukhari şi a ordonat ca el să fie exclus din Bukhaara. Asadar al-Bukhari a fost nevoit sa plece, sa dus la satul Khartank care este aproape Samarkand, locul in care el avea rude, şi sa stabilit acolo până când a murit în 256 D.H., la vârsta de 62 de ani. Fie ca Allah sa aiba mila de el.


Published with Blogger-droid v2.0.4

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu