Importanta indeplinirii promisiunilor

Etichete: , , , ,

Imamul a sosit.Mirele si mireasa sunt entuziasmati.Părinţii sunt îngrijoraţi.Şi numai cu cateva cuvinte, acest bărbat şi aceasta femeie vor deveni soţ şi soţie in fata lui Allah şi in societate. Cuvintele speciale care transforma aceste persoane simple într-un cuplu frumos sunt:"Eu ma căsătoresc cu tine in conformitate cu Cartea lui Allah si Sunnah Mesagerului Sau." Dar,suntem noi oare cu adevărat conştienţi de ceea ce spunem cand pronunţăm această frază care ne va schimba viata?


  Noi juram să trăim dupa principiilor enunţate în Coran, care explică faptul că,căsătoria este unul dintre semnele lui Allah:

" Si printre semnele Lui [este acela] ca El v-a creat din voi insiva soate, pentru ca voi sa traiti in liniste impreuna eu ele. Si El a pus intre voi dragoste si indurare si intru aceasta sunt semne pentru un neam [de oameni] care chibzuieste."

[Coran 30:21]


Trăim noi oare într-adevăr la inaltimea angajamentului nostru de a menţine liniştea si satisfacţia si ne tratam unii pe alţii cu bunătate, considerare şi răbdare? Sau rupem legamântul nostru prin hotărâri pripite si fără milă,exteriorizate fără a sta pe gânduri atunci cand suntem mâniosi? Vom hrăni iubirea noastră în aceasta relaţie simplă prin acte de compasiune zilnice? Sau abandonam iubirea nostra, neglijand a-i acorda suficient timp şi efort pentru a face ca,căsătoriile noastre sa dureze,sa fie consolidate si pline de dragoste?


Una dintre cele mai bune calităţi ale unei persoane şi, de fapt, a unui musulman, este de a avea credinţă şi a-si tine si implini legamintele lui. Şi cum ar putea fi altfel când Allah a menţionat aceste caracteristici ca fiind unele dintre cele mai importante caracteristici ale dreptcredincioşilor in Sura dreptcredincioşilor (Al Mu'minun)? Surah începe cu afirmatia divina că dreptcredincioşii vor izbandi si vor fi fericiti, şi apoi trece la a menţiona unele dintre semnele sau caracteristicile lor, inclusiv umilinţa în rugaciune, evitarea discuţiilor in van, constanţa in oferirea caritatii şi abtinerea de la adulter. Imediat dupa acest lucru,Allah subhana wa ta'ala spune (interpretarea sensurilor): "Insa aceia care sunt cu grija fata de cele incredintate si fata de fagaduinta lor" [Coran 23:8] Recompensa pentru menţinerea acestor caracteristici,printre care este si fidelitatea, nu este nimic altceva decat Paradisul,asa cum Allah subhana wa ta'ala spune:

" 10. Aceia sunt mostenitorii,

   11. Cei care vor mosteni Firdawsul, si ei in el vor salaslui."

[Coran 23:10-11]


Ce este de fidelitatea/loialitatea?


Fidelitatea implica îndeplinirea jurămintelor si angajamentelor noastre de musulmani şi credinciosi, pentru a pune în aplicare învăţăturile Coranului si Sunnah în vieţile noastre. Aceasta include rugăciunea,postul, oferirea caritatii, şi toate celelalte obligaţii pe care Allah ni le-a impus.


De fapt,invatatii au spus că fidelitatea cuprinde tot ceea ce ne este încredintat,inclusiv trupurile noastre, pe care Allah ni le-a daruit, ceea ce înseamnă ca noi nu trebuie să utilizam corpurile noastre pentru a comite păcate sau acţiuni care atrag mânia lui Allah. Din aceasta vedem ca loialitatea nu ar trebui să fie pur şi simplu înţeleasă ca referindu-se la incredere şi angajamente.Companionii Profetului, sallaAllahu aleyhi wa sallam, au înţeles foarte bine ce inseamna fidelitatea.Se relateaza ca Ibn Mas'ud  spus: "Fidelitatea este efectuarea rugaciunii (as-salat),plata zakatului,postul în timpul Ramadanului,efectuarea Hajj-ului, onestitatea intr-un dialog, plătirea datoriilor, a fi corect atunci cand cumperi sau vinzi, şi inapoierea lucrurilor ce ti-au fost incredintate. "


Poate fi copleşitor să crezi că fiecare cuvânt rostit este o promisiune, dar la urma urmei,acesta este caracterul unui credincios. Neindeplinirea promisiunilor noastre constitue una dintre caracteristicile unui ipocrit. Profetul sallaAllahu aleyhi wa sallam, a descris aceasta spunând: "Semnele unui ipocrit sunt trei: dacă vorbeste, nu spune adevărul (minte), dacă promite ceva,nu îndeplineşte,si atunci cand ceva ii este încredinţat ceva,trădează. "


Prin urmare, atunci cand spunem ca ajungem la o întalnire la 6 pm, dar noi decidem sa nu  ajungem decat la 6:30, inseamna ruperea promisiunii noastre,despre care Allah subhana wa ta'ala ne porunceşte: " Si tineti legamantul, caci cu privire la legamant veti fi intrebati!"

[Coran 17:34] Personal, ma deranjeaza mult atunci cand eu ajung la unele evenimente sau intalniri la timp si ceilalti ajung cu 15, 20 sau 30 minute întârziere.


In mod similar, ma deranjeaza mult atunci cand eu nu pot ajunge la o intalnire la timp, mai ales stiind ca acest lucru nu este doar o modalitate de a rupe promisiunea ci ,de asemenea, poate fi un semn de kibr sau aroganta. Acest lucru se datoreaza faptului ca persoanele care sosesc cu intarziere s-ar putea gandi ca sunt mai bune decat celelalte si, prin urmare, are privilegiul de a veni mai tarziu,lucru care, in final, este un semn de aroganta.


Fidelitate, de asemenea,se aplică si in ceea ce priveste locul de muncă.In momentul in care semnam un contract de munca, facem o promisiune angajatorilor nostri,de a fi sârguinciosi in munca si de a completa sarcinile noastre.Prin urmare,a ajunge târziu locul de munca este o modalitate de a rupe promisiunile noastre. A pierde vremea cu sarcini care nu sunt legate de locul de munca este inca o incalcare a cuvantului nostru.



În mod similar,avem  promisiuni de indeplinit  în relaţiile cu cei din jurul nostru. Profetul sallaAllahu aleyhi wa sallam, a fost un exemplu de onestitate în relaţiile cu ceilalti. Oamenii de la  Mecca l-au numit Al Amin (cel demn de încredere). Chiar şi după declararea profeţiei, oamenii au continuat sa-i incredinteze bunurile lor de valoare, desi dupa inceperea propacaduirii Islamului i-l considerau un dusman. El,sallaAllahu aleyhi wa sallam, a avertizat poporul sau împotriva minciunii, a ruperii promisiunilor şi a abuzului de încredere;si le-a reamintit că minciuna este de asemenea, "un semn de ipocrizie."



Cati dintre noi nu s-au simţit răniti şi trădati atunci când i-au impartasit  unui prieten ceva personal, şi dupa putin timp au aflat ca, cei din jur stiau secretul sau si discutau pe această temă. Daca constientizam daunele pe care acest lucru le poate provoca în relaţiile noastre şi in comunitatea noastră, de ce uneori ne incapatanam sa-l savarsim?



Profetul sallaAllahu aleyhi wa sallam, a fost atât de meticulos în acesta problemă,astfel incat atunci cand, intr-o zi a văzut o femeie

chemandu-l fiul său şi spunându-i pentru a-l convinge: "Hai,vino să-ti  dau ceva !"El sallaAllahu aleyhi wa sallam, a întrebat-o dacă intr-adevar are de gând să-i dea ceva băiatului. Când femeia a spus că are de gând să-i dea o curmala,Mesagerul lui Allah sallaAllahu aleyhi wa sallam, a spus, "Daca nu-i dadeai nimic,ar fi fost o minciună. " Este clar că trebuie să  îndeplinim promisiunile noastre, în special cu copiii noştri, pentru că noi suntem un model pentru ei,model pe care ei il vor urma.





O comunitate de încredere



Companionii de asemenea au aratat mari virtuţi prin indeplinirea promisiunilor atunci când au fost pusi într-o poziţie de conducere. În timpul lui Omar ibn Al Jattab,Allah sa fie multumit de el,atunci când Siria a fost sub atacul armatei bizantine,Abu Ubaidah, Allah sa fie multumit de el, a chemat la  evacuarea cetăţenilor oraşului Hims deoarece, numeric erau depasiti de bizantini. El reunit oamenii la sediul central al orasului şi a anunţat ca a strans tot ce  colectase pentru taxa de protecţie plătita pentru a fi apărati, dar acum erau prea slabi pentru a-i  proteja de atacul impăratului bizantin,asa ca le spus ca le va restitui fiecaruia in parte tot ceea ce au platit. Creştini şi evrei din Hima au fost atât de încântati de integritatea acţiunilor lui Abu Ubaida,  Allah sa fie multumit de el, incat acestia au mers la bisericile şi sinagogile lor să se roage lui Allah, sa le dea musulmanilor victoria împotriva impăratului bizantin.



În acest caz, vedem  că, atunci când Abu Ubaidah,Allah sa fie multumit de el, nu si-a putut îndeplini promisiunea sa,le-a inapoiat oamenilor ceea ce era al lor. Şi fructele caracterului său s-au facut vizibile prin răspunsul dat de creştini şi de evrei, care au implorat pe Allah pentru victoria musulmanilor.



Nu există nici o scuză pentru a nu fi fidel.Profetul sallaAllahu aleyhi wa sallam, a spus intr-un hadith relatat de catre Hasan:"Fiti fideli/loiali celor care va sunt fideli voua, şi nu-i tradati pe cei care va trădeaza ".



Dacă doriţi cu adevărat ca nobletea si integritatea sa revina in familiile şi comunităţile noastre atunci trebuie sa incepem prin a tine si a indeplini promisiunile noastre.


Published with Blogger-droid v2.0.4

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu