Salat at-tasaabeeh

As-salamu aleykom wa rahmatullahi wa barakatuhu,


Lauda lui Allah.


Exista cateva hadith-uri cu privire la rugaciunea at-tasaabeeh, care sunt atribuite Profetului (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui), si care au fost clasificate ca hasan (bune) de unii dintre invatati, dar  majoritatea invatatilor au spus ca acestea sunt da'eef (slabe), si ca aceasta rugaciune nu este prescrisa in Islam.


Comitetul permanent de jurisprudenta islamica din Arabia Saudita a fost intrebat despre salaat at-tasaabeeh, si ei au raspuns:


"Salaat at-tasaabeeh este o bid'ah (inovatie) si hadith-ul cu privire la aceasta nu este dovedit, ci mai degraba este munkar (slab care contrazice alte hadith-uri autentice).Unii dintre invatati le-au mentionat printre hadith-urile mawdoo (fabricate)

Vezi Fataawa Al-Lajnah Al-Daa'imah, vol.8, p. 163


Shaykh Ibn Uthaymeen, a spus: Salat at-tasaabeeh nu este prescris, deoarece hadith-urile care descrie aceasta rugaciune sunt da'eef (slabe).Imam Ahmad a spus ca nu exista dovezi solide pentru aceasta rugaciune. Shaykh al-Islam Ibn Taymiyah a spus ca este o inovatie, si a mai spus ca nici unul dintre imami nu a recomandat-o. El (Allah sa aiba mila de el) a spus adevarul, pentru că oricine examineaza aceasta rugaciune va observa, ca modul in care este efectuata aceasta rugaciune este ciudat...Mai mult decat atat, in cazul in care aceasta rugaciune ar fi fost prescrisa, cu siguranta ar fi fost mentionata si in alte relatari cu lanturi de naratori autentice, datorita nenumaratele virtuti si recompense care sunt mentionate in aceste hadith-uri slabe. Din moment ce nu exista nici o astfel de relatare si nici unul dintre imami nu a descris-o ca fiind recomanda, stim ca nu este dovedita.Ciudat este modul in care se realizeaza, asa cum este descris în hadith-ul relatat cu privire la aceasta,care spune ca trebuie sa fie efectuata,o data pe zi, sau o data pe saptamana, sau o data pe luna, sau o data pe an,sau o data in viata. Acest lucru indica faptul ca aceste relatari nu sunt solide, caci in cazul in care ar fost prescrisa,ar fi trebuit sa fie efectuata in mod regulat, si nu a fi existat aceasta varietate de optiuni."


Pe aceasta baza,musulmanii nu ar trebui sa realizeze aceasta rugaciune.


Fataawa Manaar al-Islam, 1/203


Si Allah stie cel mai bine.


Islam Q & A

Sheikh Muhammed Salih Al-Munajjid


P.S. Pentru cei care nu stiu ce nu stiu despre ce rugaciune vorbesc,voi face o scurta prezentare a acesteia asa cum sustin inovatorii ca trebuie efectuata.Salat at-tasaabeeh (rugaciunea de Preaslavire a lui Allah) se compune din patru unitati de rugaciune. In timpul acestei rugaciuni se recita urmatoarea duaa:


Subhaneallahi walhamdulillahi wa laa ilaaha illallaahu wallahu akbar walaa hawla walaa qawta illaabillahil aliyyil aziym.


de 15 ori în pozitia “Qiyam”,dupa recitarea Surei Al Fatiha si celeilalte sure sau verset.

de 10 ori în pozitia “Ruku”.

de 10 ori în pozitia de revenire de la ruku.

de 10 ori în pozitia “Sejde”.

de 10 ori în pozitia de revenire de la sejde .

de 10 ori în pozitia “Sejde”.

de10 ori în pozitia de revenire de la sejde.

Asadar un total de 75 de recitari a acelei duaa (scrise mai sus) in fiecare dintre ce patru rakat de rugaciune.Se spune de catre inovatori ca aceasta ar trebui sa fie efectuata,o data pe zi,o data pe saptamana,o data pe luna,o data pe an sau macar o data in viata.


Il rog pe Allah subhana wa ta'ala sa ne tina departe de inovatii si de inovatori!Ameen!


Published with Blogger-droid v2.0.4

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu