Semnificatia versetului "Fiti cu frica de Allah, cautati calea pentru a va apropia de El..." [Sura Al Maida 5:35]

Etichete: ,

Cuvantul "wasilah" in versetul (interpretarea sensurilor):


" O, voi cei care credeti! Fiti cu frica de Allah, cautati calea pentru a va apropia de El (wasilah) si luptati pe calea Lui. Poate ca voi o sa izbanditi!"

[Al-Maa'idah 5:35]

este calea de a ajunge la Allah, şi nu este nici o modalitate de a ajunge la El, cu exceptia modului pe care Allah Il iubeste si de care El este multumit,care este ascultarea fata de El, şi nu neascultarea de El.


Ibn Katheer (Allah sa aiba mila de el) a spus:

Allah porunceşte sclavilor Săi credincioşi sa aibe teama de El (sa aibe Taqwa). Atunci când acest cuvânt este însoţit de o menţiune de ascultare,înseamnă abţinerea de la lucruri haram.După care Allah spune: "cautati calea pentru a va apropia de El ". Sufyaan Al-Thawri a spus,narand de la Talhah, de la Ata de la Ibn Abbas : adică, apropiati-va de El. Acest lucru a fost, de asemenea, relatat si de Mujaahid, Abu Waa'il, Al-Hasan,Qataadah, 'Abd-Allah ibn Katheer, al-Saddi, Ibn Zayd şi altii. Qataadah a spus: adica, sa se apropie de El ascultandu-L si prin a face ceea ce-I place Lui,si Ibn Zayd a recitat versetul (interpretarea sensurilor):


"Aceia pe care-i cheama ei cauta si ei mijlocul [care sa-i conduca pe ei] cat mai aproape de Domnullor, nadajduiesc in indurarea Sa si se tem de pedeapsa Lui, caci pedeapsa Domnului tau este cu adevarat de temut."
[Al-Isra 17:57]


Nu este nici o diferenţă de opinie în rândul mufassireen cu privire la ceea ce acesti imami au spus.


Mijloace de apropiere sau de mijloace de acces prin care se ajunge la un obiectiv. "

Tafseer lui Ibn Katheer, 2/53, 54.


Al-Shanqeeti (Allah să aibă milă de el) a spus:

"Reţineţi că majoritatea savanţilor sunt de părere că ceea ce se înţelege prin waseelah aici este, apropierea de Allah prin ascultarea de poruncile Lui şi evitarea a ceea ce El a interzis,în conformitate cu învăţăturile aduse de Profetul Muhammad (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui), care se fac sincer doar de dragul lui Allah singur,deoarece aceasta este singura cale care conduce la multumirea lui Allah si singura cale prin care Il puteti intalni pe Domnul vostru şi este singura cale buna în
această lume si in Viata de Apoi.


Înţelesul de bază al cuvântului waseelah este  calea care te aduce in apropiere de ceva. Aici se refera la actiuni drepte, în conformitate cu consensul invatatilor, deoarece nu există nici o altă modalitate de aproapiere de Allah în afară de cea prin care il urmam pe Trimisul lui Allah (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui). Bazandu-ne pe acest lucru, sunt multe versete care explica sensul cuvantului
waseelah, cum ar fi următoarele (interpretarea sensurilor):


"Ceea ce va daruieste Trimisul primiti, iar cele de la care va opreste, de la acelea opriti-va si fiti cu frica de Allah, caci Allah este aspru la pedeapsa!"
[Al-Hashr 59:7]


Spune: „[0, Profetule] Daca Il iubiti pe Allah, urmati-ma si Allah va va iubi si va va ierta pacatele voastre! Allah e Iertator, Indurator
[Al-Ghafur, Ar-Rahim]
[Al Imraan 3:31]


Spune: "Supuneti-va lui Allah si supuneti-va Trimisului Sau!"
[Al-Nur 24:54]


Si sunt si alte versete similare.


Este relatat de la Ibn Abbas, ca ceea ce se înţelege prin cuvantul waseelah este-nevoie (necesitate) Bazandu-ne pe acest lucru relatat de Ibn Abbas,versetul "Căutaţi al-waseelah la El" inseamnă, "Cautati nevoile (necesitatile) la El", pentru ca numai El este cel in măsură să le îndeplinească. Acest lucru este în continuare explicat prin versetele în care Allah spune (interpretarea sensurilor):

"Insa voi adorati in locul lui Allah niste idoli si nascociti minciuna.Aceia in care credeti voi in locul lui Allah nu pot avea nici un mijloc pentru hranirea voastra.Cautati hrana voastra la Allah, adorati-L pe El si aduceti-I Lui multumire, caci la El veti fi intorsi!"
[Al-'Ankaboot 29:17]


" Deci rugati-va lui Allah pentru harul Sau, caci Allah pe toate le stie."
[Al-Nisa '4:32]


Şi de hadith-ul: "Dacă cereţi, atunci cereti-I lui Allah. "


Apoi, Al-Shanqeeti (Allah sa aiba mai mila de el) a spus: punctul de vedere corect în ceea ce priveşte sensul cuvantului "waseelah" este acela al majoritatii invatatilor, adica inseamna a se apropia de Allah,adorandu-L doar pe El,în conformitate cu invataturile Mesagerului Sau (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui).Tafseer-ul lui Ibn Abbas "intra in aceasta categorie, deoarece a-L chema pe Allah (a face du'a), şi rugându-se cu umilinţă in fata Lui Allah, atunci când se cere pentru nevoile unuia,este unul din cele mai mari forme de adorare,ceea ce este waseelah sau cautarea apropierii de El şi atingerea placerii si Milei Lui.


Din acest lucru poate fi înţeles ca ceea ce multi dintre eretici si adeptii oamenilor ignoranti care afirma ca sunt sufiti si spun ca cuvantul waseelah din verset inseamna un Shaykh care are puterea de mediere intre el si Domnul sau, este ignoranta, orbire şi evidentă dezinformare,ei se joacă cu Cartea lui Allah. A avea intermediari intre om si Allah subhana wa ta'ala,este esenţa de kufr (necredinta) a kaafirilor (necredinciosilor), asa cum Allah subhana wa ta'ala spune în mod clar in Coran (interpretarea sensurilor):

"Lui Allah i se cuvine credinta curata. lar aceia care si-au luat ocrotitor in locul Lui [zicand]: "Noi nu-i adoram pe ei decat pentru ca ei sa ne apropie de Allah"..."
[Al-Zumar 39:3]


"Ei adora in locul lui Allah ceea ce nu le face lor nici rau si nu le aduce lor nici folos si zic ei: "Acestia sunt mijlocitorii nostri la Allah!"Spune: "ii vestiti voi lui Allah ceea ce El nu stie din ceruri si de pre pamant?" Allah Preamaritul si Preaslavitul este deasupra celor asociati [Lui]."
[Yunus 10:18]


Toti cei care sunt responsabili trebuie sa inteleaga ca modul de a atinge placerea lui Allah si Paradisul Lui si Mila Lui, inseamna  urmarea Mesagerului Lui (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui). Oricine se abate,este ratacit de la calea cea dreapta.

"Nu este dupa dorintele voastre, nici dupa dorintele oamenilor Scripturii. Cine face un rau va fi rasplatit pentru el si nu va gasi in
sprijinul sau, impotriva lui Allah, nici un aliat si nici un ajutor."
[Al-Nisa'4: 123]


Sensul cuvantului waseelah pe care l-am explicat aici, de asemenea, se regaseste in versetul in care Allah spune: (interpretarea sensurilor):

"Aceia pe care ii cheama ei cauta si ei mijlocul [care sa-i conduca pe ei] cat mai aproape de Domnul lor, nadajduiesc in indurarea Sa si se tem de chinul Lui, caci chinul Domnului tau este cu adevarat de temut."

[Al-Isra '17:57]


Un alt sens al cuvantului "waseelah" este statutul în Paradis,pe care Profetul (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui) ne-a spus sa-I cerem lui Allah sa i-l acorde lui si speram ca Allah i-l va oferi lui, pentru ca doar o singura persoana va avea acest drept si profetul (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui) spera ca el sa fie acea persoana.

Adwa al-Bayaan, 2/86-88


Si Allah stie cel mai bine.


Traducere dupa site-ul Islam Q&A


Published with Blogger-droid v2.0.4

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu