Vointa (partea a-I-a)

As-salamu aleykom wa rahmatullahi wa barakatuhu,

Coranul dă viaţă inimilor


Allah subhana wa ta'ala, a trimis Coranul pentru a fi spiritul comunitatii musulmane. Musulmanul aude Coranul, il inţelege, este influenţat de el şi în cele din urmă pune în practică învăţăturile lui. În câteva versete, Allah se refera la Coran prin cuvântul "spirit". Coranul este Cartea prin care Allah a dat viaţa unei comunitati de fiinţe umane. Spune Allah subhana wa ta'ala (interpretarea sensurilor in limba romana):
,,Oare acela care a fost mort si pe care Noi l-am readus la viata si i -am dat lui lumina, dupa care se calauzeste, si umbla printre oameni poate sa fie asemenea cu aceia care se afla in intunericuri, de unde nu poate iesi?Asa li s-a impodobit celor necredinciosi ceea ce ei faceau."
Sura AL-'AN'AM:122,
vrea sa spuna, le-am dat viata prin Coran.Lumina menţionata în versetul de mai sus este Shari'ah (Legea lui Allah). Daca comparam aceste concepte şi cuvinte care Allah ne învaţă cu realitatea din Ummah (comunitatea musulmana) de astazi, nu putem decat sa fim surprinsi de faptul că multi dintre musulmani asculta Coranul, dar este ca si cum nu l-ar asculta de fapt. Allah descrie aceste persoane, atunci când El spune ( interpretarea sensurilor in limba romana):
,,Si nu fiti ca aceia care au spus "Am auzit !", in vreme ce ei nu au auzit!"
Sura AL-'ANFAL:21].Sunt foarte puţini aceia care ascultă de fapt de Cartea lui Allah.

Dragi fraţi, Coranul este ca ploaia pura şi curata, şi inimile sunt ca si terenurile/pamanturile.Astfel, terenul fertil beneficiază de ploaie,absorbind apa pura,facand sa rasara din interiorul lui cei mai buni copaci şi fructe, beneficiind astfel oamenii. Şi sunt terenuri care absorb apa de ploaie şi o păstreaza în interiorul lor, dar nu produc fructe. Şi există terenuri care sunt pline de pietre, care nu absoarbe apa, nu beneficiază de ea şi nici nu produc fructe. Ce fel de inima ai tu, frate? Este inima ta ca terenul care beneficiază de apă,o pastreaza şi ofera fructe delicioase? Sau esti ca pamantul care absoarbe apa,dar nu produce fructe? Sau Allah sa ne fereasca, este inima ta ca terenul pietros, steril,fara nici un beneficiu sau valoare pentru oameni? Care este tipul tau de inima? Ce clasa de inima este aceasta care sta în fiecare vineri pentru a asculta învăţăturile si care asculta Coranul la toate rugăciunile, şi care pare să nu auda nimic?

E diferenţă foarte mare între primii musulmani şi noi. Primii membri ai acestei comunităţi, Ummah, a înţeles Coranul,l-au aplicat în viaţa lor şi a avut grijă ca el (Coranul) sa ajunga la noi intact. Acestia sunt cei care au fost descrisi ca fiind "coranuri care merg pe pământ." Cei care au schimbat istoria lumii deoarece a aplicat învăţăturile Coranului.
Da, fraţilor,Coranul este spiritul care fuge in interiorul corpului, schimband comportamentul şi acţiunile oamenilor. Putem rezuma acest fenomen cu două cuvinte: cunoaştere şi vointa. Cunoaşterea a ceea ce vrea Allah de la noi, cu alte cuvinte, ştiind ceea ce Allah vrea să facem şi ceea ce Allah nu vrea sa facem.
Vointa sau dorinta de a pune în practică ceea ce Allah a poruncit în Cartea Sa Sacra. Deci, un musulman poate asculta versetul din Coran care interzice consumul de băuturi alcoolice si il poate intelege,dar are vointa necesara pentru a asculta porunca lui Allah şi sa lase odata pentru totdeauna bautura.Allah a spus despre băuturile alcoolice (interpretarea sensurilor in limba romana):
,,O, voi cei care credeti! Vinul, jocul de noroc, pietrele ridicate [idolii] si sagetile [pentru prezicere] sunt numai murdarii din lucratura
lui Seitan. Deci feriti-va de ele ca sa izbanditi!"
Sura AL-MA'IDA:90
Allah spune in Coran: "Feriţi-vă" ...Acest musulman slab inţelege porunca lui Allah perfect, singurul lucru care-i lipseşte este ,,vointa" necesara care sa-i permita sa raspunda afirmativ la porunca lui Allah ... Aici este problema, aici este problema, fara nici un dubiu ... Unii nu au nici macar dorinta, cu atat mai putin pot sa aibe vointă. Nici nu doresc macar sa aibe vointa necesara pentru a se conforma cu legea lui Allah.

Vom încerca pentru sa ilustram aceasta problemă prin citarea unui verset din Coran pe care aproape toată lumea il cunoaşte pe de rost. Allah spune (interpretarea sensurilor in limba romana):
,,Voi nu veti ajunge la [ adevarata] evlavie decat daca veti face daruri din ceea ce va este drag. Si Allah stie tot ceea ce voi daruiti."



Sura AL-'IMRAN:92
Aceasta înseamna ca nu vom ajunge la evlavie adevarata, sau adevarata credinţă,decat atunci cand oferim caritate din lucrurile cele mai preţioase,cele mai dragi, cel mai iubite pe care le detinem.SubhanaAllah, Laudă Allah! S-ar putea sa nu fiti o persoană bogata, s-ar putea sa fiti o persoană cu puţine resurse, s-ar putea sa nu aveti nici macar obligaţia de a plăti Zakat,si banii si proprietatile dumneavoastra sa va fie foarte dragi, foarte apreciate ... şi totuşi Allah spune:,,Voi nu veti ajunge la [ adevarata] evlavie (de exemplu,placerea lui Allah,Paradisul) decat daca veti face daruri din ceea ce va este drag. "

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu