Exista " inovatii bune" (bid'ah hasanah) in religie?

As-salamu aleykom wa rahmatullahi wa barakatuhu,




În primul rând, ar trebui să ştim ce înseamnă "bid'ah" în conformitate cu invataturile islamice. Acesta este definita ca: orice lucru inventat în religie care are ca scop adorarea sau apropierea de Allah intr-un mod distinct de cel revelat de El. Acest lucru înseamnă ceva care nu este menţionat în Sharia, şi pentru care nu există nici o dovadă (daleel), în Coran sau in Sunnah, şi care nu a fost cunoscut pe vremea Profetului (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui) şi nici pe vremea companionilor sai (Allah sa fie multumit de ei toti).În acelaşi timp, este evident faptul că această definiţie de invenţii religioase sau inovaţii, care sunt condamnate, nu include invenţiile lumeşti,cum ar fi autoturismele, maşini de spălat, etc.

Cei care pretind ca exista bida'h hassan (inovatie buna) aduc ca argument urmatorul hadith:
Jareer ibn 'Abdullah al-Bajali ( Allah sa fie multumit de el) a spus: " Trimisul lui Allah (pacea şi binecuvantarea lui Allah fie asupra lui) a spus: " Oricine introduce o practica buna in islam o sa gaseasca o rasplata pentru aceasta si pentru cei care o executa.Oricine introduce o practica rea in islam o sa gaseasca o pedeapsa pentru ea si pentru cei care urmeaza aceasta practica" .
(Relatat de Al-Tirmidhi, nr. 2675. El a spus, acesta este hadith hasan-bun si  saheeh-autentic)

Există o poveste în spatele acestui hadith, care explica ceea ce semnifica "Oricine începe un lucru bun ". Imam Muslim a relatat această poveste de la Jareer Ibn 'Abdullah, care a relatat de asemenea, acest hadis. El a spus: "Unii beduini au venit la Trimisul lui Allah (pacea şi binecuvantarea lui Allah fie asupra lui), purtand de îmbrăcăminte din lână. El a văzut că erau intr-o stare rea şi în nevoie, aşa că a cerut oamenilor sa le dea caritate. Oamenii erau  foarte lenti in a răspunde cererii profetului sallaAllahu aleyhi wa sallam, si acest lucru putea fi văzut pe faţa sa (că a fost supărat). Apoi, un om dintre ansaari a adus o punga de argint, apoi un altul a adus, şi altul şi altul, şi faţa lui s-a  umplut de bucurie. Mesagerul lui Allah (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a spus: "'Oricine introduce o
practica buna in islam, o sa gaseasca o rasplata pentru aceasta si pentru cei care o executa.Oricine introduce o practica rea in islam o sa gaseasca o pedeapsa pentru ea si pentru cei care urmeaza aceasta practica".
(relatat de Muslim, nr. 1017)

Explicaţii suplimentare pot fi găsite într-o relatare înregistrata de Al-Nisaa'i,de asemenea, de la Jareer ibn Abdullah ", Allah sa fie multumit de el, care a spus:
"Intr-o zi, chiar dupa mijirea zorilor, pe cand eram impreuna cu Profetul (in moschee), au intrat cativa oameni desculti si invesmantati in covoare de lana (sau acoperiti cu paturi din lana, fara maneci) cu sabiile atarnate in jurul gatului. Majoritatea acestora faceau parte din tribul Mudhar. Profetul s-a albit la fata cand a vazut in ce conditie groaznica erau. Apoi Profetul a intrat in casa sa, dupa aceea a iesit si i-a dat ordin lui Bilaal sa faca chemarea la rugaciune Adhaan-ul si Iqaamah si apoi a condus rugaciunea.Dupa aceasta profetul s-a adresat oamenilor:

"O voi oameni!Fiti cu frica de Domnul vostru care v-a facut dintr-o singura fiinta si a facut din aceasta si perechea ei si care a raspandit din cele doua finite multi barbati si femei!Fiti cu frica de Allah in numele caruia va conjurati si fiti cu frica de ruperea legaturilor de rudenie,caci Allah este Veghetor peste voi" (Qur'an-Traducerea sensurilor 4:1)

Apoi profetul Mohammad (sallaAllahu aleyhi wa sallam a spus) a spus: "Dati drept caritate din (ceea ce posedati) Dinari (monede din aur) si Dirhami (monede din argint), un Saa' (o mica unitate de masura a greutatii) de faina sau chiar un Saa' de curmale.' pana a zis: "Oferiti, chiar daca e foarte putin, chiar si o jumatate de curmala". Atunci, un barbat din tribul Ansaar (rezidenti din Medina) a venit cu o desaga de mancare, care era asa de grea incat era dificil sa o care.
Apoi oamenii s-au succedat, pana cand am vazut doua gramezi uriase de alimente si imbracaminte, iar fata Profetului era la fel de stralucitoare ca o moneda de aur (datorita fericirii sale). Apoi el a continuat: 'Oricine introduce o practica buna in islam o sa gaseasca o rasplata pentru aceasta si pentru cei care o executa.Oricine introduce o practica rea in islam o sa gaseasca o pedeapsa pentru ea si pentru cei care urmeaza aceasta practica'".
(Relatat de al-Nisaa'i in al-Mujtaba: Kitaab al-Zakaat, Bab al-Tahreed 'ala al-Sadaqah).

Din contextul acestei povestioare, reise clar ca,ceea ce se înţelege prin cuvintele "Oricine începe un lucru bun (Sunnah hasanah) în Islam " inseamnă: Oricine reinvie o parte din Sunnah Profetului (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui), sau învaţă pe altii să o urmeze, sau comanda altora să-l urmeze, aplicand el insusi acest lucru, astfel incat alţii îl văda sau sa auda despre acest lucru şi să-i urmeze exemplul. Acest lucru este, de asemenea, indicat si de hadith-ul relatat de Abu Hurayrah, Allah să fie mulţumit de el, care a spus: "Un om a venit la Profet (pacea şi binecuvantarea lui Allah fie asupra lui), şi el ia îndemnat pe oameni să-i dea de caritate.Cineva a spus: "Eu am asta si asta", şi nu a existat nici o persoană din acea adunare,care nu a dat ceva în caritate pentru el, indiferent ca a fost o suma mare sau una mica. Mesagerul lui Allah (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a spus: "Oricine introduce o practica buna in
islam o sa gaseasca o rasplata pentru aceasta si pentru cei care o executa.Oricine introduce o practica rea in islam o sa gaseasca o pedeapsa pentru ea si pentru cei care urmeaza aceasta practica"
(Relatat de Ibn Maaajah in Al-Sunan, nr. 204)

Ar trebui să fie clar din cele mai sus citate,fara nici o urma de îndoială, că Profetul (Pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui) nu a permis inovarea în materie de Deen (religie), nici nu a fost el deschizatorul uşii la ceea ce unii oameni numesc azi "bid'ah hasanah," pentru următoarele motive:

Profetul (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui) a declarat în mod repetat că: "Orice lucru nou-inventat este o bid'ah (inovare), fiecare bid'ah este rătăcire, şi fiecare ratacire termina în Foc "(relatat de Al-Nisaa'i. în al-Sunan, Salaat al-'Eedayn, Baab kayfa al-Khutbah). Relatari cu acelaşi sens s-au povestit prin intermediul Jaabir (Fie Allah multumit de el), de către Ahmad, prin intermediul Al-'Irbaad ibn Saariyah de la Abu Dawud şi prin intermediul Ibn Mas'ood (Allah sa fie multumit de el) de la Ibn Maajah.
Profetul (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui), obişnuia să spună, atunci când  începea o khutbah (predica): " Cel mai bun Cuvant este Cuvantul Lui Allah (Coranul), si cea mai buna calauzire este cea a Profetului (sallaAllahu aleyhi wa sallam), si cele mai rele chestiuni sunt inovatiile, si fiecare inovatie este Bida'h, si fiecare Bida'h este ratacire si fiecare ratacire duce in Focul Iadului. "(relatat de către Muslim, nr. 867)

Dacă fiecare bid'ah este o rătăcire, cum poate unii oameni sa spun că există, atunci un astfel de lucru în Islam ca "bid'ah hasanah "? Pe Allah, aceasta este in contradicţie cu avertizarea Profetului (pacea şi binecuvantarea lui Allah fie asupra lui).
   Profetul (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui) a declarat că cine inoveaza ceva nou în Deen (religie),fapta sa va fi respinsa, iar Allah nu o va accepta, asa cum se arată în hadith-ul relatat de  "Aisha (Allah sa multumit de ea), care a spus: "Mesagerul de Allah (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a spus: "Oricine inoveaza în această problemă a noastră (Islam),ceva care nu este parte din el va fi respins "."
(relatat de Al-Bukhari, Fath al-Baari, nr.2697).

Cum poate apoi cineva sa spuna că exista bid'ah acceptabilă şi ca este permis să o urmeze? Atunci când o persoană inoveaza ceva şi adaugă acel ceva la Deen (in religie),deci ceva c
are in realitate nu face parte din religie, ceea ce face prin aceasta fapta, implică un număr mare de  lucruri rele, unul mai rău decât altul, de exemplu:
1. Implica faptul că religiei pe care ne-a transmis-o Profetul (sallaAllahu aleyhi wa sallam) ii lipseste ceva, că Allah nu a finalizat-o şi nu a desavarsit-o şi că există loc pentru îmbunătăţire. (audhubillah)
Acest lucru în mod clar contrazice ceea ce spune Allah subhana wa ta'ala în Qur'an (interpretarea sensurilor): "... In ziua aceasta, am desavarsit religia voastra si am implinit harul Meu asupra voastra si am incuviintat Islamul ca religie pentru voi! ... "[Al-Maa'idah 05:03]

2. Că religia a rămas imperfecta din timpul Profetului (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui) până în momentul în care a venit acest inovator şi completat-o cu proprile sale idei.(audhubillah)

3.Că Profetul (pacea si binecuvantarile de Allah fie asupra lui) a fost "vinovat" de unul din două lucruri: fie ca a ignorant aceasta "inovaţie buna", fie ca el ştia despre ea, dar a ascuns-o,fara sa o dezvaluie comunitatii.(audhubillah)

4.Că Profetul (pacea si binecuvantarile a lui Allah fie asupra lui), companionii lui şi urmasii lor drept calauziti (Allah sa fie multumit de ei),au ratat recompensa pentru această "inovaţie buna" - până cand acest inovator a venit şi câştigat-o pentru el însuşi, în ciuda faptului că el ar fi trebuit să-si spuna: "Dacă ar fi fost cu adevărat ceva bun, ei (ei mentionati mai sus)ar fi fost primii care ar fi facut acest lucru. "

5.Deschiderea uşii inovatiilor (bid'ah) duce schimbarea religiei şi deschide drumul capriciilor si opiniilor personale, deoarece fiecare inovator crede că ceea ce el introduce in religie este bun.

Bid'ah duce la anularea practicilor Sunnah şi modalităţile de salaf. Experientele acestei vieţi au demostrat faptul că ori de câte ori o bid'ah (inovatie) este urmata, o practica Sunnah se stinge; inversul este, de asemenea, adevărat.

Allah subhana wa ta'ala spune in Sfantul Coran:
"Intr-o Zi, unele chipuri se vor lumina, iar alte chipuri se vor intuneca. Acelora cu chipurile intunecate [li se va spune]: "V-ati lepadat de credinta, dupa ce ati fost credinciosi? Gustati atunci chinurile pentru ca v-ati lepadat de credinta!".
(Quran –Traducerea sensurilor 3:106)

Ibn Abbas a comentat acest verset spunand:Fetele oamenilor care au urmat sunna vor fi stralucitoare si albe,in schimb fetele inovatorilor vor fi intunecate si negre.

" Insa pe acela care se impotriveste Trimisului, dupa ce i s-a aratat lui calea cea dreapta, si care urmeaza un alt drum decat cel al dreptcredinciosilor, il vom pune Noi impreuna cu aceia cu care s-a aliat, si-l vom lasa sa arda in Gheena. Si ce rea menire [este aceasta]!
(Quran –traducerea sensurilor-4:115)

"Si acesta este drumul Meu drept!Deci urmati-l si nu urmati caile care va abat de la drumul Lui!Acestea vi le-a poruncit poate ca voi ve-ti fi cu frica"
(Quran-traducerea sensurilor 6:153)

Mujaahid comenteaza acest verset spunand:caile care va abat de la drumul cel drept sunt cele a inovatilor si a dorintelor.

Profetul Mohammd sallaAllahu aleyhi wa sallam a spus:"Allah nu accepta cainta unui inovator pana nu abandoneaza inovatile sale"
(At-Tabaraani & Al- Bayhaqi)

Si tot profetul sallaAllahu aleyhi wa sallam a spus"Acei care vor traii dupa mine,vor vedea multe lucruri pe care nu le vor recunoaste,tineti-va de Sunnah si veti fi bine calauziti,stati departe de inovatii pentru ca inovatile sunt ratacire".
[Relatat Ahmad si Abu Daawood]

"Voi fi in fata voastra cand veti ajunge la fantana, si vor fi si oameni care vor fi impiedicati sa ajunga la aceasta, atunci profetul va spune:"O Doamne,acestia sunt cei care m-au urmat,si i se va zice…Tu nu sti ce inovatii au adus ei dupa tine (dupa moartea ta) si atunci voi spune: Stati departe si veti fi dusi intr-un loc umilitor"
[Relatat de Bukhari si Muslim]


Il rugam pe Allah subhana wa ta'ala sa ne tina departe de orice inovatie in religie,Allah este Cel Caruia ii cerem sa indrepte lucrurile pentru toti musulmanii si sa-i binecuvinteze cu cunoasterea Islamului, si sa ne ajute pe noi si pe ei sa ne alipim cu statornicie adevarului si sa respingem tot ce este impotriva acestuia, pentru ca Lui ii sta in putinta.Fie ca Allah sa trimita binecuvantarea si pacea Sa asupra robului si Mesagerului Sau, Profetul nostru Muhammad, a familie sale si a companionilor sai.


Si Allah stie cel mai bine!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu