"Limba" fericirea sau nenorocirea noastra

As-salamu aleykom wa rahmatullahi wa barkatuhu,


Marur ibn Suwayd povesteşte că, odată l-a văzut Abu Dhar, Allah fie multumit de el, purtand un şal frumos.Sclavul lui purta, de asemenea, un şal la fel de frumos si calduros.

Marur i-a spus lui Abu Dhar, "Daca tu ai vrea i-ai putea lua şalul sclavului tau şi i-ai putea da lui altul mai putin costisitor (mai ieftin)" "Niciodată", a raspuns Abu Dhar, "deoarece o dată am avut un slujitor a cărui mamă nu era araba şi i-am blestemat pe amândoi.
Acel slujitor a mers la Mesagerul lui Allah, pacea si binecuvantarile lui Allah fie asupra lui, plângându-se de cuvintele mele.Cand mesagerul lui Allah, pacea şi binecuvântările lui Allah fie asupra lui, m-a văzut,mi-a spus, "O, Abu Dharr, eşti un om care încă mai are caracteristici de Jahiliya ( era preislamica,era ignoranţei). " Pentru aceste cuvinte atât de dureroasă, Abu Dhar, Allah sa fie multumit de el, întotdeauna ii imbrăca pe slujitorii lui cu aceleaşi haine pe care el le purta.

Dragi fraţi şi surori, limbile noastre mai mult decât orice altceva sunt cele care nu i se supun lui Allah subhana wa ta'ala. Există un păcat care ne striveste, un păcat pe care mulţi il ignora,un păcat de care multi rad,un pacat pentru care putem intra in Iad;acest păcat este jignirea si insultarea celor de langa noi.

Profetul Muhammed sallaAllahu aleyhi wa sallam a spus: "Fii stapan pe limba ta! Fii preocupat acasa cu implinirea de fapte bune! Fii preocupat atunci cand esti singur cu implinirea de fapte bune si stai departe de cele rele si plangi pentru pacatele tale! Si plangi pentru pacatele tale..." Asadar Profetul Muhammed sallaAllahu aleyhi wa sallam ne indeamna, ne porunceste sa fim stapani pe limba noastra si aceasta inseamna sa luam limba noastra la o plimbare acolo unde vrem noi si sa nu ne lasam dusi noi de limba acolo unde vrea ea.Dragi frati si surori,sa fim dintre cei care isi controleaza vorba! Oare cand a fost ultima oara cand limba noastra a batut la usa inimii sa intrebe: "Cand ai plans ultima data pentru pacatele
tale?"

Citiţi cu atenţie următorul verset. Este porunca lui Allah, care începe cu un apel la cei care pretind că au Iman (credinţă). Allah subhana wa ta'ala spune în Coran:

"O,voi cei care credeti!Sa nu rada un neam de alt neam care s-ar putea sa fie mai bun decat el,nici muierile [sa nu rada] de alte muieri care s-ar putea sa fie mai bune decat ele!Nu va ocarati si nu va batjocoriti cu porecle unii pe altii.Ce rau este numele urat si rusinos ,dupa credinta!Iar cei care nu se caiesc,aceia sunt nelegiuiti." -
Surat Hujurat 49:11

Se poate ca acea persoana pe care o batjocoriti sa fie cea mai iubita de Allah, Slavă lui Allah,amintiţi-vă întotdeauna de acest lucru în momentul in care vreti sa va distrati pe seama altuia, probabil ca pe acele persoane Allah le iubeşte şi pe voi nu. Mushrikeen (necredinciosii, politeistii) l-au batjocorit pe mesagerul lui Allah, pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui, şi ştim că Allah îl iubea pe mesagerul Sau şi pe ei nu. Munafiqin (ipocriţii) i-au batjocorit pe Sahaba (companionii profetului), şi ştim că Allah i-a iubit pe Sahaba şi pe ei nu.

Mesagerul lui Allah, pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui, a spus, "Desigur, o persoană spune cuvinte pe care Allah le uraste,fără sa-si dea seama de ceea ce spune, şi aceste cuvinte il vor conduce catre iad. "-Bukhari

Există diferite motive pentru care o persoană insulta, sa ridiculizeaza,şi rade de alţi membri ai comunitatii:

In primul rand: Iman-ul dvs. este slab şi frica de Allah este minimă. Aceasta este unul dintre motivele majore.

În al doilea rând: Iti petreci mare parte a timpului în întâlniri care nu-ti aduc nici un beneficiu.

În al treilea rând: Ei cauta ca alti oameni sa-i laude.

În al patrulea rând: Ei uită de pedeapsa care le este promisa celor care îşi bat joc altii. Imam Al Bayhaqi a narat în Shuab al Iman, ca Mesagerul lui Allah, pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, a spus: "Desigur, pentru aceasta persoana care rade de alţii, i se va deschide o uşă in Jenna (Paradis). Apoi i se va zice: "Vino şi intra", persoana va veni,dar atunci când se va apropia de uşa,usa se va închide în faţa lui. Şi o alta uşă din Jenna se va deschide şi-i va spune: "Vino şi intra" Deci, acea persoana va veni,dar cand se va apropia de usa, uşa se va închide în faţa lui. Acest lucru va continua sa se intample până când acesta persoana va ajunge la momentul in care i se va spune din nou "Vino si intra",dar acea persoana nu va mai merge dezamagita fiind de faptul ca nu va intra niciodata in Jenna."


In al cincilea rand: Cei care îşi bat joc de alţii pentru a le face pe plac la kuffaar (necredincioşilor) şi care doresc sa-i imite.De multe ori vedem comedianti care imita pe cineva şi publicului rade! Desigur, imitarea altora şi insultarea lor este o caracteristică a Jahiliya şi kufr (necredinta), şi niciodată acestea nu vor fi caracteristici ale credinciosului.

Allah subhana wa ta'ala ne spune în Surah Al Mutafifin (83/29), ca a râde de alţii este o caracteristică de Kafir (necredincios):
"Cei ce sunt nelegiuiti au ras de cei care cred"

Gravitatea acestui păcat variază în functie de cel care a fost supus batjocorei/insultei:

Cea mai grava este luarea in deradere a lui Allah,sau a versetelor Lui sau a mesagerului Lui, pace şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui.

Allah, Cel Atotputernic spune în Coran:
" lar daca- i intrebi, atunci zic ei: "Noi vorbeam intra-olalta si glumeam!" Spune: " Voi luati in deradere pe Allah si semnele Sale si pe Trimisul Lui?!"
Nu va dezvinovatiti !Voi v- ati facut necredinciosi dupa ce ati fost credinciosi. lar daca Noi iertam o parte dintre voi si osandim o [alta parte], pentru ca ei sunt nelegiuiti!"
Sura At Tawba:65-66

Batjocorirea si insultarea companionilor (Sahaba)

Sheyk Uthaymin, Allah sa aibe milă de el, a spus: "Evident, o persoană care blesteama şi ridiculizează companionii (Sahaba) este un Kafir. Deoarece batjocorirea si insultarea lor este de fapt o încercare de ridiculizare a lui Allah si a Trimisul Sau si a Legilor Sale. "

Luarea in deradere a dreptcredinciosilor

De exemplu, dacă cineva ridiculizeaza un credincios devotat pentru practicarea credinţei sale, rade de barba unui frate sau isi bate joc de hijabul unei surori,etc. pentru acest lucru, acea persoana poate iesi inafara Islamului.
Allah ta'ala spune in Surah Al Mutafifin:29
"Cei ce sunt nelegiuiti au ras de cei care cred"

In Tafsir At-Tabari se povestete cum Munafiqin o dată se uitau la credincioşi, când dadeau caritate. Acelora care ofereau mult ,cum ar fi Abdur Rahman ibn Auf,ii spuneau, " le-a dat dar ca să se laude." iar acelora care ofereau putin,ei le spuneau: "Cu adevărat, Allah nu are nevoie de această mizerie. " Asa ca Allah, Preainaltul, a revelat versetul 79 din Sura At Tawba:

"Pe aceia care ii ponegresc pe dreptcredinciosii , care de bunavoie fac milostenii, dar nu afla [pentru a oferi] decat [rodul] trudei lor, si ii iau in deradere pe ei, pe aceia ii va lua si Allah in deradere si ei vor avea parte de osanda dureroasa."

Batjocorirea oamenilor in general.

Acest lucru este valabil pentru cei care se tem de Allah şi pentru cei ce nu se tem de Allah, un credincios nu ar trebui să umilească oamenii sau sa le dea porecle sau nume ofensatoare,Allah Preainaltul, spune:
" O,voi cei care credeti!Sa nu rada un neam de alt neam"
Surat Hujurat 49:11

Iar Trimisul lui Allah, pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui, a spus, "Este păcat suficient pentru o persoană sa-l ridiculizeze pe fratele său musulman. "

Abdullah ibn Mas'ud, Allah sa fie multumit cu el, obişnuia să spună, relatat de Ibn Abi Asim:Pe Allah,nimic pe lumea aceasta nu merita mai mult inchisoarea decat limba noastra."

Imamul Nawawi, Allah sa aibe mila de el,a spus: "Trebuie sa stiti ca este obligatoriu pentru orice persoana matura sa-si tina limba, si aici "a-si tine limba" inseamna sa nu vorbesti decat cu folos, iar daca a vorbi sau a nu vorbi e indiferent, adica daca nu schimba situatia in vreun fel daca vorbesti sau nu vorbesti, atunci este sunnah pentru tine sa taci din gura,pentru ca o discutie halal (permisa) poate duce la o discutie haram (interzisa)."

Abu Musa, Allah fie multumit de el, a spus: "L-am întrebat Trimisul lui Allah, "Cine sunt cei mai buni dintre musulmani ? ' El sallAllahu aleyhi wa sallam a spus, "Cei de ale căror mâini şi limbi ceilalti musulmani simt la adapost"-.Convenit

Ibn al Qayyum (Allah sa fie multumit de el!) a spus: "Se poate ca un om sa vina in Ziua Judecatii cu un munte de fapte bune, dar ca limba lui sa distruga tot acel munte de fapte bune, sa anuleze, sa stearga toate hasanaturile iar un alt om sa vina in Ziua Judecatii cu un munte de fapte rele, de pacate, dar limba lui sa anuleze toate acele pacate pentru ca acea limba este ocupata mereu cu pomenirea lui Allah."

Profetul Muhammed sallaAllahu aleyhi wa sallam a spus: "Un barbat [sau o femeie] care spune o vorba care IL multumeste pe Allah, insa el nu stie cat de departe a ajuns, dar Allah coboara multumirea Lui asupra ei/lui pana in Ziua Judecatii." Asadar, un singur cuvant al nostru, sau poate ca o fraza (insa Profetul a spus un cuvant) poate cobori multumirea lui Allah asupra noastra, astfel concluzionand ca Allah este multumit de noi pana in Ziua Judecatii. Iar restul hadisului: "Si un barbat [sau o femeie] va spune un singur cuvant care sa iL supere pe Allah, atunci EL va cobora blestemul Sau asupra lui/ei pana in Ziua Judecatii." Acesta este un hadis care ne arata cat de periculoasa poate fi limba noastra. Unul dintre companioni a spus: "Acest hadis m-a facut pe mine sa ma abtin din a spune foarte multe lucruri."

Ahmad a relatat ca Profetul sallaAllahu aleyhi wa sallam i-a spus lui Abdul Ghaffar (radhiAllahu anhu): "Fii stapan pe limba ta. [Stapanirea aceasta] te va ajuta in religia ta, in credinta ta si il va alunga pe Seitan." Fie ca Allah subhana wa ta'ala sa ne faca dintre cei care sunt stapani pe limbile/vorbele lor!

Al Hasan Al Bari, Allah sa aibe mila de el a spus, "Cine nu-si ia masuri de protecţie împotriva limbii lui nu a înţeles religia lui. "

Dragi fraţi şi surori, unul dintre cele mai triste lucruri este sa vezi ca o persoană care vine în mod regulat la moschee, sau un lider al tinerilor musulmani, râd de alţii.Eu cunosc personal (spune sheykul) oameni care au abandonat moscheea locală pentru că nu vor să fie ridiculizati de alti musulmani. Ce crezi că spune Allah Preainaltul despre cineva care face acest lucru musulmanilor, despre cineva care este obstacol pentru oamenii care vor să se apropie de Allah?

Sa nu uitam ca datoria noastra este de a comanda binele si de a interzice răul,asadar daca vreodata veti fi pusi in situatia de a participa la vreo intalnire in care sa barfeste trebuie sa luati atitudine,sa incercati sa opriti acele discutii inutile,sa spuneti stop umilirii semenilor vostri!

În concluzie, întrebarea care se poate pune este aceasta: Care este leacul pentru aceasta boală a limbii?

Unu: Trebuie sa stim că este un păcat major. De fapt, o persoană poate face un singur comentariu rautacios la adresa celorlalti si pentru acesta poate intra in iad.

Doi: Trebuie să oprim dacă suntem de părere că vom participa la discutii inutile.

Trei: Trebuie să ne distantam de acele întâlniri lungi şi inutile unde nu se face nimic altceva decât sa se rada,înlocuidu-le cu pomenirea lui Allah sau cu un discurs bun.

Patru: Trebuie să glorificam această religie şi sa ţinem ferm în inimile noastre poruncile lui Allah, Cel Atotputernic. Dacă Allah spune sa nu radem de alţii si sa nu-i insultam, răspunsul nostru trebuie să fie: "Am auzit şi ne supunem"

Cinci:Trebuie să-i avertizam si pe ceilalţi despre păcatul insultei şi batjocoririi altor de oameni. Nu putem rămâne tăcuti ca Shaytan (Satan), care se bucură auzul insultelor.Trebuie să vorbim tare şi clar, şi să spunem că acest lucru nu este ceva ce Allah şi Mesageul Sau iubeste.

Şase: Dacă vreodata simţiţi că mai aveti putin si veti insulta pe cineva, cereti-I lui Allah sa vă protejeze de Shaytan şi acest act diabolic. Aşa cum Allah subhana wa ta'ala spune:
" Si daca vreodata Seitan te imboldeste , ispitindu-te la rau, cauta refugiu la Allah, caci El este Cel care Aude Totul [ si] Binestiutor [Sami', ' Alim]."
Sura AL-'A'RAF:200

Şapte: De asemenea, dacă oricare dintre noi cade în acest păcat, trebuie sa cautam repede iertarea lui Allah,trebuie sa ne caim înaintea lui Allah spunand, "Astaghfirulá wa atubu ilay "O, Allah, te rog iartă-mă şi catre Tine ma intorc! " Allah subhana wa ta'ala spune în Coran
"....Iar aceia care nu se caiesc,aceia sunt nelegiuti"
Sura 49:11
În cele din urmă, dacă există ceva ce trebuie sa tinem minte din acesta khutbah (discurs), aceasta este porunca lui Allah Preainaltu, memorizati-o şi învaţatii si pe altii aceasta porunca:

"O,voi cei care credeti,sa nu rada un neam de alt neam...."

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu